Dan Barna, la Sibiu: Președintele trebuie să fie mai activ și mai implicat/ Este necesară reforma constituțională

472

Dan Barna, candidatul USR-PLUS la prezidenţiale, spune că președintele trebuie să fie mai implicat și mai activ în viața societății. Barna a prezentat, vineri, cele zece teme ale programului său care vizează economia, infrastructura, educația, sănătatea, politica externă dar și politicile sociale.

„Sunt zece teme de program despre care o să vorbim de astăzi până la alegeri şi după aceea, care vizează reforma constituţională, educaţia, sănătatea, economia, infrastructura, mediul, politicile sociale, politica externă şi apărarea, precum şi ordinea publică şi siguranţa naţională. Pornim de la nişte premise pe care le experimentăm cu toţii, sunt premisele unui stat care nu mai funcţionează, sunt premisele unui stat cocoşat şi înrobit de clientelism, de birocraţie, de poziţii politizate până la cele mai joase paliere (…) Serviciile publice sunt astăzi de foarte proastă calitate, dramele pe care le-a trăit România în ultimul an cel puţin şi în ultimii ani dovedesc tocmai acest lucru, că serviciile publice care trebuie să asigure siguranţa cetăţeanului, sănătatea, educaţia nu mai funcţionează, sunt aproape blocate. Statul a devenit aproape un inamic al prosperităţii”, a afirmat el.

Dan Barna a spus că se poate face ca lucrurile să funcţioneze în România.

„Putem să facem lucrurile să funcţioneze în România şi depinde doar de noi. Asta presupune să ai un preşedinte activ, implicat, prezent, care contează şi este relevant, pentru că deseori ni se spune că nu s-a putut şi nu se poate mai mult, când în realitate preşedintele unui stat şi preşedintele României este cea mai legitimă forţă politică din stat pentru că este o persoană votată de toţi cetăţenii. (…) Voi fi un preşedinte al României care va conta în dezvoltare, pentru că oamenii aşteaptă acest lucru”, a susţinut el.

Dan Barna recunoaște însă că actuala Constituție nu dă puteri prea mari președintelui și de aceea propune o reforma constituțională astfel încăt președintele să poată fi mai implicat. Candidatul USR – PLUS spune că președintele ar trebui să poată participa la ședințele de guvern, la realizarea bugetului dar și să poată declanșa alegeri anticipate. Reforma constituțională ar trebui să cuprindă și proiectul „fără penali în funcții publice”.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Articolul Dan Barna, la Sibiu: Președintele trebuie să fie mai activ și mai implicat/ Este necesară reforma constituțională apare prima dată în Main News.

Source: New feed