Cum s-ar fi negociat la vârful statului numirea unui șef la Apele Române: Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb. Trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul

42

Funcția de director general al Apelor Române face obiectul unui dosar deschis de DNA, pentru trafic de influență, ce-i vizează pe Mugur Cozmaniuc, președintele PNL Neamț, Vlad Marcoci, fost membru PSD, și un influent om de afaceri din județ. Rechizitoriul obținut de Main News scoate la iveală modul în care ar fi fost negociată la vârful statului numirea unui șef de instituție cu atribuții vitale pentru siguranța cetățenilor.

„Trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul”

Fostul deputat PSD și PNL în legislatura 2012-2016, Vlad Marcoci, ar fi încercat, ajutat de un om de afaceri, să obțină funcția de director general al ANAR încă din vara anului 2019, când PSD era la Guvernare.

Începând cu vara anului 2019 Marcoci Vlad și (…..), prin discuții purtate cu reprezentanți ai Partidului (…..), aflat la guvernare, au încercat să determine numirea celui dintâi în funcția de director general al ANAR, demersuri care au rămas însă fără rezultat. Cei doi erau în mod direct interesați de o asemenea numire prin prisma activtăților pe care le desfășurau”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA și obținut de Main News.

Societatea deținută de omul de afaceri implicat în dosar avea mai multe contracte încheiate cu diferite administrații bazinale de apă aflate în subordinea Apelor Române.

Procurorii susțin că acesta avea un interes direct ca Vlad Marcoci să fie numit în funcția de director general, întrucât ar fi fost o persoană pe care o putea controla pe viitor pentru a obține contracte și decontarea lucrărilor efectuate.

Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb. Înțelegi…A lu ăla care îl pui. Adică trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul”, a spus omul de afaceri despre Marcoci.

Moțiunea de cenzură le-a încurcat planul

După ce moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă a fost adoptată, iar la guvernare au ajuns membrii Partidului Național Liberal, Vlad Marcoci a devenit conștient că nu mai poate obține funcția vizată și, împreună cu omul de afaceri, au hotărât să susțină o altă persoană, arată anchetatorii.

Ulterior, cei doi au apelat la președintele PNL Neamț Mugur Cozmaniuc pentru a interveni pe lângă ministrul Mediului, Costel Alexe.

Marcoci Vlad a discutat în mod direct cu Cozmanciuc Corneliu Mugurel, deputat în Parlamentul României și președintele Filialei Teritoriale Neamț a (…..), acesta lăsând să se înțeleagă că are influență pe lângă noul ministru al mediului, apelor și pădurilor, numit în funcție în data de 4.11.2019.În schimbul traficării acestei influențe, în perioada 4.11 –27.11.2019, Cozmanciuc Corneliu Mugurel i-a solicitat lui Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei în două tranșe, ultima urmând a fi remisă după numirea lui (…..)în funcția de director general al ANAR”, se arată în rechizitoriul anonimizat întocmit de DNA, obținut de Main News.

Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie 2020, în funcția de director general al „Apele Române” a fost instalată o altă persoană.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Cum s-ar fi negociat la vârful statului numirea unui șef la Apele Române: Îl pun pe post și cu demisia la mine în alb. Trebuie să facă ce spui tu, nu ce vrea altul apare prima dată în Main News.

Source: New feed