Cum ar putea Guvernul face rost de bani pentru majorarea salariilor profesorilor / Gabriel Biriș, expert fiscal: România nu colectează 7 miliarde euro anual din TVA

12

Peste 3 milioane de elevi și studenți nu desfășoară ore și cursuri, începând de lunim din cauza unei greve generale declanșată de principalele sindicate din educație pe termen nedeterminat. Cadrele didactice cer majorarea salariilor cu 60%, ceea ce ar general un impact bugetar de 8,4 miliarde lei în acest an, respectiv 14,4 miliarde lei anul viitor. 

În condițiile în care încasările la buget sunt sub așteptările Ministerului Finanțelor iar deficitul bugetar pe primele trei luni a ajuns deja la 1,42% din PIB, guvernanții nu reușesc să le propună cadrelor didactice o ofertă de majorare salarială nici măcar apropiată de revendicările acestora.

Soluțiile, în opinia expertului fiscal Gabriel Biriș, ar fi optimizarea fiscală și reducerea evaziunii fiscale la TVA, însă doar prima se poate face pe termen scurt.

„Din creșterea taxelor, din împrumuturi sau din reducerea cheltuielilor. S-ar putea elimina scutirile de care unii beneficiază sau tratamentelor preferențiale. Pe termen scurt, creșterea colectării nu se va întâmpla. Împrumuturile s-ar putea face peste noapte, dar va duce la creșterea deficitului și implicit la încălcarea obligațiilor, de care depinde ratingul de țară. Numai din eliminarea scutirilor ar putea să vină 3-4 miliarde euro anual. Cea mai mare resursă este reducerea gap-ului de TVA, adică ceea ce nu se colectează din TVA, unde România pierde 7 miliarde euro anual. Nu s-a făcut nimic serios în sensul acesta”, a explicat Gabriel Biriș, într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Cum ar putea Guvernul face rost de bani pentru majorarea salariilor profesorilor / Gabriel Biriș, expert fiscal: România nu colectează 7 miliarde euro anual din TVA apare prima dată în Main News.

Source: New feed