Criză politică în România. Ce variante iau partidele în calcul pentru funcția de prim-ministru

14

Liderii politici fac ultimele calcule înainte de consultările convocate de președintele Klaus Iohannis. PNL pare să nu renunțe la numirea lui Florin Cîțu în funcția de prim-ministru, USR are mai multe variante pe care ar urma să le avanseze la Cotroceni, iar PSD nu s-a pus de acord asupra persoanei care ar urma să conducă „guvernul de specialiști”, cerut de Marcel Ciolacu. 

România arnevoidun guvern cât mai repedși Florin Cîțu estpreședintelPNL(…)Este o propunere deja votată în partid și vorbim de un om care a fost validat, legitimat de Congresul PNL ca președinte al partidului”, a declarat Dan Vîlceanu, apropiat al lui Florin Cîțu, într-o conferință de presă susținută joi.

În cazul în care președintele ar alege să nu îl propună pe Florin Cîțu, ținând cont că tocmai a fost demis prin moțiune de cenzură, liberalii ar merge și pe varianta unui premier de sacrificiu. Printre numele vehiculate în presă, apare și cel al ministrului interimar de Finanțe, Dan Vîlceanu.

Sunt zvonuri. Am văzut tot felul dnumvehiculate. În acest moment nu putem vorbi desprașa ceva”, a spus Vîlceanu.

Poziția USR

Dacian Cioloș, președintele USR, a declarat, joi, că partidul rămâne ferm pe poziții și nu va intra într-un guvern condus de Florin Cîțu, deși își dorește să intre în coaliția de guvernare alături de PNL și UDMR.

Putem continua cu un alt premier, cu un program de guvernare cu priorități legislative și apropo de premier, credem că există resurse umane, politice, pentru a propune alți candidați”, a declarat Dacian Cioloș, joi, la Digi24.

Liderul USR susține că partidul pe care îl conduce poate da viitorul premier, în cazul în care PNL nu va renunța la Cîțu.

Printre numele avansate de Dacian Cioloș se regăsesc chiar actualul președinte USR, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, sau fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

PSD și AUR vor guvern de specialiști

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a precizat că social-democrații își doresc declanșarea alegerilor anticipate, iar, până atunci, România să fie condusă de un guvern de specialiști.

Nu există o majoritate, vrem o nouă aventură, un guvern minoritar? România are nevoie de un guvern stabil, există o singură soluție, alegerile anticipate. Până la anticipate, un guvern de specialiști”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

În schimb, social-democrații nu s-au decis pe cine vor susține pentru funcția de prim-ministru, în cazul în care se va ajunge în scenariul propus de PSD.

George Simion, co-președintele AUR, spunea miercuri, 6 octombrie, că formațiunea pe care o conduce poartă discuții cu președintele PSD pentru a găsi o formulă „bună” care să alcătuiască guvernul de specialiști propus de Ciolacu.

AUR, în schimb, nu va face nicio propunere de prim-ministru la consultările de la Palatul Cotroceni, potrivit unei declarații acordate Main News de către co-președintele Claudiu Târziu.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a convocat consultări la Palatul Cotroceni pentru luni, 11 octombrie.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Criză politică în România. Ce variante iau partidele în calcul pentru funcția de prim-ministru apare prima dată în Main News.

Source: New feed