Copiii ucraineni ajunși în România vor fi monitorizați printr-o aplicație gestionată de Guvern / Firea: Ne-am implicat cu tot ce ne-a stat în puteri să le fim alături

118

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunțat luni, 1 august, că autoritățile au pus la dispoziție o aplicație pentru monitorizarea copiilor ucraineni ajunși pe teritoriul României, indiferent dacă sunt însoțiți de părinți sau nu. Platforma se numește Primero și va fi gestionată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Gabriela Firea a precizat că, de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, peste 1,6 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România, dintre care 368.000 de copii însoțiți de familii, alte persoane sau singuri. 37.000 de copii au rămas în România, iar în sistemul de protecție specială din România au ajuns 220 de copii ucraineni.

De la începutul crizei ucrainene, odată cu sosirea primilor refugiați la noi, ne-am implicat cu tot ce ne-a stat în puteri să le fim alături tuturor celor care au fugit din calea războiului. Mă bucur să anunț lansarea aplicației PRIMERO, prin intermediul căreia vom putea înregistra și monitoriza toți copiii ucraineni, ajunși pe teritoriul României, însoțiți de părinți sau nu”, a scris Gabriela Firea, luni, pe Facebook.

Primero, aplicație gestionată ANDPDCA, va funcționa la nivel național cu sprijinul UNICEF România. Identificarea și înregistrarea copiilor va fi realizată de Fundația SERA și Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, a precizat ministrul.

Prin intermediul aplicației PRIMERO vor fi centralizate informațiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunitățile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoțiți de alte persoane adulte decât părinții lor”, a precizat Firea.

Ministrul a mai menționat că aplicația va permite accesul la servicii esențiale de protecție a copilului, precum servicii de monitorizare și reunificare a familiei.

Am căutat permanent soluții să le fim de ajutor acestor oameni încercați. Unii dintre cei ajunși în România, aveau doar hainele de pe ei și copiii de mână pentru că au plecat văzând cu ochii și au lăsat totul în urmă”, a adăugat Gabriela Firea.

Sursă foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Articolul Copiii ucraineni ajunși în România vor fi monitorizați printr-o aplicație gestionată de Guvern / Firea: Ne-am implicat cu tot ce ne-a stat în puteri să le fim alături apare prima dată în Main News.

Source: New feed