Consultările de la Cotroceni/PNL: Suntem gata să preluăm guvernarea/USR: Am înaintat Pactul pentru alegeri anticipate/UDMR: Nu susținem alegerile anticipate

434

Președintele Klaus Iohannis a chemat, vineri, toate partidele politice parlamentare la consultăriîn vederea formării noului Guvern. Timp de o jumătate de oră, fiecare formațiune politică parlamentară, își va prezenta viziunea pentru viitorul premier.

„Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11,00, fiindcă avem urgentă nevoie de un guvern. Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a declarat, joi, Klaus Iohannis.

UPDATE 2:

Delegația UDMR, prezentă la consultările cu președintele Klaus Iohannis, a fost condusă de Kelemen Hunor. Liderul UDMR i-a spus președintelui că formțiunea pe care o conduce nu susține varianta alegerilor anticipatepentru că asta ar presupune existența unui guvern interimar, dar și întârzierea adoptării legii bugetului pentru anul 2020.

UPDATE 1: 

Liderul USR, Dan Barna, a prezentat pactul pentru alegeri anticipate cu care, spune el, președintele ar fi fost de acord. Delegația USR a fost reprezentată de Dan Barna, Cristina Prună, Claudiu Năsui și Iulian Bulai.

„Am înaintat pactul pentru anticipate. Președintele a fost în asentimentul nostru că alegerile anticipate sunt soluția, corectă, morală pentru România.
S-a discutat și despre necesitatea unui nou guvern. Guvernul Dăncilă a fost demis și România are nevoie de un nou guvern care să aibă, și am fost foarte tranșanți, care să aibă ca obiectiv organizarea alegerilor anticipate în primăvară.
Pare complicat și dificil de ajuns la anticipate, dar este ceea ce USR face de trei ani.
Prin alegeri anticipate, România se însănătoșește și rezolvăm criza politică. În toată lumea civilizată, când există o criză politică, soluția este întoarcerea la cetățeni”, a declarat liderul USR, Dan Barna, la ieșirea de la întâlnirea cu Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, USR a prezentat și obiectivele pe care partidul său le are în cazul intrării la guvernare sau a susținerii unui nou Guvern. Dan Barna exclude și el orice variantă de guvern în care ar fi ȘI PSD.

„Am discutat și despre principiile pe care le vom susține pentru acest viitor guvern care are ca obiectiv anticipatele: alegeri pentru primari în două tururi, abrogarea recursului compensatoriu, a OUG 114, fără penali în funcții publice, desființarea Secției Speciale.
Cea mai proastă variantă ar fi să rămână Guvernul Dăncilă până la anticipate. Soluția este un guvern care să-și asume organizarea anticipatelor.
Soluția este la președintele României să construiască acest cadru pentru alegerile anticipate.
Suntem deciși să nu susținem variante de guvern care cuprind PSD”, a mai spus dan Barna.

Întâlnirile președintelui Klaus Iohannis cu reprezentații partidelor politice au început, vineri, cu delegația Partidului Național Liberal formată din  Ludovic Orban, Raluca Turcan, Robert Sighiartău, Rareș Bogdan și Florin Cîțu.

Imediat după întâlnirea cu președintele Iohannis, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că, în cazul în care se va obține un acord politic pentru organizarea alegerilor anticipate, liberalii sunt de acord, însă există și posibilitatea ca PNL să își asume responsabilitatea preluării guvernării.

„Dacă există acord pe anticipate, noi susținem revenirea la popor, încredințarea cât mai rapidă a posibilității de a decide un nou Parlament. În cazul în care anticipatele nu sunt posibile și dacă președintele ne va solicita să formăm Guvernul, PNL e pregătit să-și asume responsabilitatea guvernării.
Suntem la debutul consultărilor. Din partea noastră există disponibilitatea la dialog și cooperare. Noi ne dorim ca partidele să continue un proiect comun. Propunerea de premier a PNL e în persoana președintelui partidului, adică subsemnatul”, a declarat Ludovic Orban.

Pe de altă parte, liderul PNL a precizat că exclude orice formulă de guvernare împreună cu PSD.

„Suntem împotriva oricărei formule de guvern care să includă PSD. Nu vom accepta ca PSD să facă parte din vreo formulă de guvernare. PNL și toți semnatarii moțiunii vor un guvern eficient, restrâns ca dimensiuni, maximum 17 ministere. Nu te apuci să faci ministere ca să creezi posturi pentru politruci.
Președintele Iohannis a promulgat legea pensiilor, e în vigoare, PNL repectă legile în vigoare. Afirmațiile că micșorăm salarii, că nu mai plătim pensii, sunt minciuni gogonate”, a mai spus Ludovic Orban.

 

Articolul Consultările de la Cotroceni/PNL: Suntem gata să preluăm guvernarea/USR: Am înaintat Pactul pentru alegeri anticipate/UDMR: Nu susținem alegerile anticipate apare prima dată în Main News.

Source: New feed