Consultări la Cotroceni pentru desemnarea viitorului premier/ Viorica Dăncilă a refuzat invitația președintelui

420

Primul pas pentru formarea noului Guvern va avea loc, vineri, la Cotroceni, unde partidele politice au fost chemate de președintele Klaus Iohannis la consultări. Timp de o jumătate de oră, fiecare formațiune politică parlamentară, își va prezenta viziunea pentru viitorul premier. 

„Voi convoca partidele parlamentare la prima rundă de consultări mâine, începând cu ora 11,00, fiindcă avem urgentă nevoie de un guvern. Voi asculta opţiunile partidelor şi voi propune o soluţie de Executiv cu mandat foarte clar, care să asigure o guvernare responsabilă şi eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfăşura acestea”, a declarat, joi, Klaus Iohannis.

Primii care vor intra la la discuții cu președintele vor fi liberalii. Președintele se va întâlni apoi cu delegațiile USR, UDMR, PMP, Pro Europa, ALDE și minorități. Ultimii pe listă ar fi fost cei de la PSD, însă Viorica Dăncilă a anunțat că partidul nu va merge la Cotroceni.

Programul stabilit de Klaus Iohannis:
Ora 11:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 11:30 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 12:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 12:30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
Ora 13:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 13:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
Ora 14:00 – Grupul parlamentar al minorităților naționale;
Ora 14:30 – Partidul Social Democrat (PSD).

Potrivit Constituţiei, preşedintele poate chema partidele la consultări în două situaţii: în vederea desemnării premierului (art. 103) şi în virtutea funcţiei sale de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate (art. 80, alin. 2).

Potrivit articolului 103, alineat 1 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament. Dacă o astfel de majoritate nu există, preşedintele consultă partidele reprezentate în Parlament.

Articolul 80, alineat 2 din Constituţie prevede că „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

Articolul Consultări la Cotroceni pentru desemnarea viitorului premier/ Viorica Dăncilă a refuzat invitația președintelui apare prima dată în Main News.

Source: New feed