Consiliul Uniunii Europene ar putea să decidă dacă Laura Codruța Kovesi va deveni procuror șef european

425

Consiliul Uniunii Europene ar putea să decidă, joi, dacă o susține pe Laura Codruța Koveși ca procuror șef al Parchetului European. Asta după ce, Parlamentul European a anunțat deja că este de partea lui Kovesi. În schimb, premierul Viorica Dăncilă își menține poziția și nu o sprijină pe fosta șefă DNA. 

Ambasadorii statelor membre UE, reuniți în formatul COREPER, vor discuta,  la Bruxelles, candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European și e posibil să existe un vot final.  Decizia a fost luată marți, la discuțiile dintre echipa de negociere a Parlamentului European și reprezentanții Consiliului UE.

Prima negociere între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-şef european a avut loc în urmă cu două zile iar astăzi este programată următoarea discuţie în cadrul Consiliului UE. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi.

Contracandidatul Laurei Codruta Kovesi, procurorul francez Jean-Francois Bohnert, a fost numit la sfârșitul lunii iulie la șefia Parchetului Național Financiar, echivalentul francez al DNA. Bohnert nu și-a retras însă candidatura chiar dacă președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța o va susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European.

Viitorul șef al Parchetului European trebuie numit în acord de parlamentul european și de Consiliul . 22 de țări din cele 28 ale Uniunii E uropene au aderat la proiectul parchetului European. Doar aceste țări se vor pronunța. E nevoie de o majoritate simplă, astfel că, pentru a câștiga, un candidat are nevoie de 12 voturi.

Foto: INQUAM PHOTOS

Articolul Consiliul Uniunii Europene ar putea să decidă dacă Laura Codruța Kovesi va deveni procuror șef european apare prima dată în Main News.

Source: New feed