Conducerile PNL şi PSD, convocate în şedinţă, înainte de rocada premierilor / Se discută strategia privind protocolul coaliţiei şi titularii portofoliilor în nou guvern

21

Conducerile PNL şi PSD au fost convocate în şedinţă, marţi, înainte de rocada premierilor de la sfârşitul acestei luni. Liderii celor două partide discută strategia privind protocolul coaliţiei, dar şi cine vor fi titularii portofoliilor, în noul Executiv condus de preşedintele PSD Marcel Ciolacu. Înainte de şedinţa de marţi, liberalii s-au reunit şi într-o şedinţă informală, luni seară, la Vila Lac 1, pentru a pune la punct deciziile privind rotativa guvernamentală. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis liberalilor că îşi asumă orice greşeală pe timpul guvernării, dar nu îşi va asuma niciodată că nu a guvernat bine. El le-a cerut să schimbe perspectiva asupra acestui proces denumit rotativa guvernamentală. La rândul său, Marcel Ciolacu a afirmat că rocada guvernamentală se va produce firesc, fără scandaluri, pentru că ţara noastră nu îşi mai permite să piardă nici măcar o zi cu conflicte politice.

Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal se va reuni, marţi, începând cu ora 11:00, în sala grupului PNL din Camera Deputaţilor. Anterior, liderii conducerii vor discuta la Vila Lac, luni seara, despre negocierile cu PSD privind rocada guvernamentală.

Şi Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat se reuneşte marţi, de la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, la sala grupului PSD „Regele Mihai I”.

Principala decizie pe care trebuie să o ia cele două partide este respectarea sau nu a protocolului semnat la constituirea coaliţeii de guvernare, în urmă cu un an şi jumătate sau deschiderea negocierilor pentru un nou aranjament în Executiv, în condiţiile în care atât PSD cât şi PNL şi-ar dori păsgtrarea unor portofolii, precum Transporturile şi Investiţiile şi Proiectele Europene.

Conducerile PNL şi PSD vor discuta şi despre titularii portofoliilor, în noul Guvern condus de Marcel Ciolacu.

În cazul PNL, conducerea va analiza şi ce rol va avea premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al formaţiunii, după ce va renunţa la funcţie, scenariile vehiculate vizând atât postul de vicepremier, precum şi un portofoliu din ministerele de forţă. O altă variantă este să meargă preşedinte al Senatului. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat luni că sunt mai mulţi lideri PNL, preşedinţi de organizaţii, primari şi chiar preşedinţi de Consilii Judeţene care i-au cerut premierului Ciucă să rămână în Guvern ca vicepremier, aceştia considerând că ar fi în acest fel un garant de facto al continuităţii, stabilităţii, echilibrului şi de ce nu, a echităţii în actul de guvernare şi că pentru partid, o astfel de poziţie a liderului PNL poate fi un avantaj.

Liderul PSD Marcel Ciolacu anunţa, joi, că o să existe o rotaţie de prim-miniştri, dar o să fie una lină şi aşezată, el arătând că a ajuns la o concluzie cu premierul Nicolae Ciucă, să încerce să creioneze viitorul guvern în funcţie de persoane, nu de posturi.
La rândul lui, Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu arăta, la Digi24, că susţine reducerea numărului de ministere în viitorul Guvern Ciolacu, prin includerea ministerului Turismului în cel al Economiei şi prin comasarea ministerului Familiei, condus de colega sa de partid Gabriela Firea, într-un minister pentru Familie, Tineret şi Sport.

UDMR, prin vocea preşedintelui Kelemen Hunor, a anunţat că nu intenţionează să iasă de la guvernare şi că rotativa guvernamentală nu priveşte UDMR iar acordul este semnat doar de PNL şi PSD.
Conform Protocolului coaliţiei de guvernare, Nicolae Ciucă va avea mandat ca premier până pe data de 25 mai 2023, când postul va fi preluat de premierul nominalizat de PSD, până la alegerile generale din 2024.

De asemenea, la schimbarea premierului, conform rotaţiei politice convenite, vor fi înlocuiţi următorii reprezentanţi în Guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; ministrul Finanţelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiţiei; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat deja că rotativa va avea loc, dar nu chiar în 25 mai, când sunt Înălţarea şi Ziua Eroilor.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Conducerile PNL şi PSD, convocate în şedinţă, înainte de rocada premierilor / Se discută strategia privind protocolul coaliţiei şi titularii portofoliilor în nou guvern apare prima dată în Main News.

Source: New feed