Comisarul pentru afaceri interne al UE: România şi Bulgaria ar trebui să fie incluse în Schengen în 2023

41

Uniunea Europeană este necesar să consolideze controalele în privinţa vizelor şi securităţii frontierelor, pentru a-i împiedica pe spionii ruşi să intre în spaţiul Schengen, îndeamnă comisarul european însărcinat cu afaceri interne Ylva Johansson, relatează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin ”vrea să distrugă Uniunea Europeană. Suntem o ameninţare pentru el, avem democraţie, libertate, prosperitate”, a acuzat vineri, la Atena, la o conferinţă pe tema controalelor la frontieră, Ylva Johansson.

”Avem nevoie de controale mai stricte cu privire la cererile de vize şi de o securitte mai mare la frontierele noastre”, a subliniat ea.

Un nou sistem de schimb informatic în cadrul spaţiului Schengen urmează să intre în vigoare la 7 martie, anunţă Ylva Johansson.

”În prezent, doar jumătate dintre cei care intră în Uniunea Europeană cu o viză sunt controlaţi prin sistemul de schimb de informaţii în cadrul Schengen. Asta înseamnă că avem mulţi ruşi care nu sunt controlaţi”, şi-a exprimat ea îngrijorarea.

Controale biometrice sunt necesare în cazul în care agenţi folosesc paşapoarte false, subliniază ea.

Aproximativ 400 de spioni ruşi au fost expulzaţi din UE în 2022.

În contextul necesităţii consolidării controalelor la frontiere şi folosirii unor noi tehnologii, comisarul european consideră că actualul buget european – în valoare de ”6,6 miliarde de euro alocaţi protecţiei frontierei nu este suficient”.

Bulgaria şi România ar trebui să fie incluse în spaţiul Schengen – în acest an – pentru a contribui la împărtăşirea informaţiilor poliţiei, a subliniat Ylva Johansson.

Sursa foto: Parlamentul European

Articolul Comisarul pentru afaceri interne al UE: România şi Bulgaria ar trebui să fie incluse în Schengen în 2023 apare prima dată în Main News.

Source: New feed