Codul administrativ, publicat în Monitorul Oficial

636

Codul administrativ a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial, după ce acesta a fost modificat printr-o ordonanță de urgență, în urma nemul’umirilor UDMR.

Codul administrativ a fost adoptat pe 25 iunie. Ulterior, liderii UDMR s-au arătat nemulțumiți de forma finală a ordonanței. Ca urmare, Guvernul a modificat și adoptat un nou Cod.

Prevederile noului Cod Administrativ

Guvernul face concesii liderilor UDMR

La presiunea UDMR, Guvernul a aprobat în noul Cod folosirea limbii minorităţilor naţionale şi în localităţile în care acestea au o pondere mai mică de 20%. Astfel, s-a eliminat prevederea care obliga la afișarea și în limba minorităților a denumirilor de parcuri, străzi sau piețe, în zonele unde populația minoritară este mai mare de 20%. În vechiul text al ordonanței era aprevăzut ca indicatoarele multilingve să fie înlăturate.

Pensii speciale pentru aleșii locali

Noul Cod mai prevede aplicarea pensiilor speciale pentru primari și pentru președinții consiliilor județene. Pensiile speciale pentru aleșii locali au fost declarate neconstituţionale de trei ori. De acum, pensia acestora se va raporta la numărul de mandate duse până la capăt, de-a lungul carierei.

Remaniere guvernamentală

Altă prevedere din Codul Administrativ stabilește un termen de 5 zile în care premierul trebuie să facă o propunere de remaniere și de 10 zile în care președintele poate să-și dea acordul cu respectiva remaniere.

Context

Guvernul a dezbătut, miercuri, adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Codului Administrativ, ca urmare a unei întâlniri dintre Viorica Dăncilă și Kelemen Hunor, în care liderul UDMR s-a arătat nemulțumit de anumite prevederi.

sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Articolul Codul administrativ, publicat în Monitorul Oficial apare prima dată în Main News.

Source: New feed