Cioloș cere PNL și PSD să propună rapid un program de guvernare și o echipă cu care să vină în Parlament

30

Dacian Cioloș, liderul USR, a cerut vineri, 22 octombrie, PNL și PSD să propună rapid un program de guvernare și o echipă cu care să vină în Parlament, după ce a avut discuții telefonice cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă, dar acestea nu au fost concludente.

Liderul USR a spus că pare să existe „un soi de înțelegere” între liberali și social-democrați, astfel că așteaptă câte mai repede o soluție pentru rezolvarea crize politice de la cele două formațiuni.

„PNL și PSD sunt datoare să lămurească ce își doresc de la actuala situație și cum vor să iasă din această criză politică. USR a propus o soluție care a fost refuzată de către Parlament și, în consecință, nu poate face altceva decât să aștepte ca cele două partide să găsească o modalitate prin care să deblocheze situația. Suntem conștienți de gravitatea situației și cerem PNL și PSD să propună rapid un program de guvernare și o echipă cu care să vină în Parlament cât mai rapid. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, trebuie să formeze o listă de miniștri și să ofere un program de guvernare prin care să garanteze că poate gestiona criza sanitară și cea energetică.

Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul, am avut câteva discuții telefonice neconcludente din care am tras concluzia că există un soi de înțelegere între cele două partide, așa că nu ne rămâne decât să vedem ce soluție pot oferi. Presupun că în ultimele săptămâni au lucrat la soluții concrete, așa că e momentul să le prezinte. Suntem în continuare convinși că o criză politică nu poate fi rezolvată decât politic și că ea trebuie asumată de către partide care să fie direct răspunzătoare în fața electoratului. Orice altă soluție e o fugă de răspundere și cauționează greșeli care nu vor putea fi niciodată asumate politic, pentru că am ales premieri de fațadă”, a scris pe Facebook Dacian Cioloș vineri, 22 octombrie.

Cei doi au vorbit la telefon azi

Premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a sunat astăzi pe Dacian Cioloş, informația fiind confirmată de Ionuț Moșteanu, vicepreședinte și purtător de cuvânt al USR. Inițial, informația a apărut pe surse, potrivit cărora discuţia a fost una protocolară, premierul desemnat spunându-i lui Dacian Cioloş că îi va prezenta programul de guvernare, însă nu a precizat dacă vrea și o colaborare cu cei de la USR.

„Premierul desemnat l-a sunat pe Dacian Cioloș și a spus că o să vină. Vrea o întâlnire pentru a prezenta programul de guvernare, deci probabil va fi o întâlnire și nimic mai mult. Nu mă aștept la altceva”, a declarat Moșteanu într-o emisiune la Digi 24.

De altfel, premierul demis Florin Cîțu a afirmat, tot astăzi, că PNL va negocia cu USR, însă doar pentru susţinere în Parlament.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Cioloș cere PNL și PSD să propună rapid un program de guvernare și o echipă cu care să vină în Parlament apare prima dată în Main News.

Source: New feed