Cioloș anunță pregătirea audierilor comisarilor europeni: Vom trata egal toți candidații

445
Dacian Cioloș a anunțat că va avea loc o dezbatere în Renew Grup, grup pe care îl conduce, referitoare la pregătirea audierilor comisarilor europeni desemnați. 
Cioloș a menționat cu această ocazie că toți candidații vor fi tratați în mod egal, comparând situația candidatului francez Sylvie Goulard cu cea a Rovanei Plumb.
„Pentru că au apărut mai multe știri și comentarii referitoare la poziția mea în problema candidaturilor pentru posturile de comisari europeni, vreau să fac următoarele precizări:

1. Săptămâna viitoare, la Strasbourg, vom avea o dezbatere în grupul parlamentar din care facem parte, Renew Europe, despre pregătirea audierilor comisarilor desemnați. Vă asigur că îi vom trata în mod egal pe toți candidații. Și pe cel român, și pe cel francez, și pe cel propus de Budapesta, si pe cel trimis de Varșovia, și pe oricare alt candidat pentru un post de comisar european.

2. Vom folosi aceleași criterii de evaluare: raportarea la valorile Uniunii Europene și angajamentul de a respecta aceste valori, integritatea candidatului și posibilele conflicte de interese.

Europarlamentarii USR PLUS vor solicita același tip de informații in cazul fiecăruia dintre candidati, pentru a putea judeca cu egală măsură.

3. Responsabilitatea pentru nominalizări este a statelor membre. În Parlamentul European, vom trage o concluzie după audierile comisarilor desemnați. Iar aceste concluzii vor fi reflectate de vot.

4. Legat de pozitia mea față de candidatul francez Sylvie Goulard, menționată într-un articol din Politico, precizez că vorbele mele nu au fost citate cu ghilimele. Eu am declarat că doamna Goulard trebuie să fie tratată la fel ca doamna Plumb. Am spus că am discutat cu doamna Goulard despre rezultatele anchetei făcute de Parlamentul European în cazul său, că acolo lucrurile au fost lămurite. Puteți consulta cu toții concluziile Parlamentului. Între timp, a fost demarată o anchetă judiciară în Franța și așteptăm ca doamna Goulard și autoritățile franceze să ne aducă lămuriri în acest caz”, a scris Cioloș, pe pagina sa de Facebook.

Context

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat, marți,  distribuirea portofoliilor și modul în care intenționează să organizeze activitatea viitoarei Comisii. Rovana Plumb, desemnată de Ursula von der Leyen pentru postul de comisar din partea României, a primit portofoliul de la transporturi.

Pentru a ocupa postul de comisar european, Rovana Plumb mai are câțiva pași de urmat. În perioada următoare va avea mai multe interviuri cu președintele Ursula von der Leyen, cum dealtfel vor avea toți cei desemnați. În plus, urmează audierile și votul în Parlamentul European.

Consiliul Uniunii Europene trebuie să adopte acum această listă, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), după care acesta va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE.

 

Articolul Cioloș anunță pregătirea audierilor comisarilor europeni: Vom trata egal toți candidații apare prima dată în Main News.

Source: New feed