Ciolacu: Prioritatea PSD este să ajutăm românii să-și plătească facturile, nu să ne temem dacă măsura supără agențiile de rating

157

Marcel  Ciolacu, liderul PSD, îi dă replica șefului PNL, Florin Cîțu pe marginea reducerii TVA la 5% pentru energie electrică și gaze naturale. Cîțu a susținut că măsura ar fi foarte ciudat interpretată de agenţiile de rating, iar replica președintelui Camerei Deputaților nu a întârziat să apară.

„Prioritatea PSD este să ajutăm românii să-și poată plăti facturile la energie, nu să ne temem dacă o asemenea măsură supără sau nu agențiile de rating”, a transmis marți, 11 ianuarie, Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a mai susținut că populația merită mai multe soluții decât cele deja anunțate și că este nevoie de „decizii mai curajoase”.

„Eforturile noastre sunt de a avea suficienți medici pentru a face față noului val pandemic, nu să inventăm certificate prin care doctorii sunt amenințați – tocmai acum! – cu suspendarea din funcție.

Eforturile noastre sunt îndreptate pentru a avea spitale dotate și capabile să-și achite facturile la utilități, nu spitale cu porți închise din cauza facturilor înzecite peste noapte. Prioritatea noastră este ACUM. Să luăm măsuri care să apere veniturile populației acum, în plină iarnă, nu la 1 aprilie sau eventual în 2024… pentru că atunci este an electoral!

E clar pentru toți cei de bună-credință că, în fața crizei provocate de liberalizarea haotică a pieței energiei, făcută de partidele de dreapta, populația merită mai multe soluții decât cele deja anunțate. E nevoie de decizii mai curajoase, țintite către cei vulnerabili, către pensionari și familii monoparentale, dar și către firmele românești. Românii sunt sătui de scuze și motive care să mascheze luarea unor decizii. Și un lucru este cert: trebuie luate urgent măsuri pentru a-i ajuta pe români!”, a scris liderul PSD pe contul său de Facebook.

Postarea vine după ce Florin Cîțu a menționat că reducerea TVA la începutul anului „ar fi foarte ciudat interpretată de agenţiile de rating care vor veni în martie cu prima evaluare, un început de derapaj sau o situaţie în care ne-am propus un deficit pentru 2022 şi deja să venim cu măsuri care ar pune în pericol atingerea acelei ţinte din prima lună a anului. Ar arăta foarte bizar şi nu cred că ne dorim acest lucru”.

„Este o postare electorală, dar trebuie să le aducem aminte colegilor de coaliţie că alegerile sunt în 2024. E foarte important în acest moment să găsim soluţiile pentru români şi cele mai importante sunt soluţiile. Presupun că (Marcel Ciolacu – n.r.) a discutat cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Finanţelor i-a spus că este posibil acest lucru, nu presupun că este doar o promisiune goală şi o promisiune făcută în stil politicianist. Presupun că a avut această discuţie şi că acest cost, care va fi mare, sau reducere de venituri la buget prin această reducere a TVA poate să fie compensat în altă parte – presupun. TVA zero înţeleg că a mai încercat Dragnea, din ce ştiu eu, şi a fost un proiect care nu a putut să fie implementat (…). Ar fi păcat să avem o promisiune făcută românilor, că este posibil să facem acest lucru şi ne permitem, şi apoi să vedem că nu se poate, că nu se încadrează în buget”, a declarat Cîţu marţi seara, la TVR1, citat de Agerpres.

Amintim că Ciolacu a transmis marți, 11 ianuarie, că este bucuros că premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri în criza energetică, dar susține că „e nevoie de mai mult”. Liderul PSD a și avansat câteva propuneri în acest sens.

Pe scurt, premierul a anunțat că, începând cu 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 de kw/h vor beneficia de o nouă schemă de protecție care ar urma să reducă din costul facturii, prin reducerea TVA la 5% și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenare pentru consum.

Ciolacu a avansat, în schimb, reducerea TVA-ului nu doar la energie, ci și la gaze naturale sau aplicarea măsurii de la 1 februarie, și nu 1 aprilie. El a punctat că va propune modelul Poloniei – TVA zero la gaze, îngrășăminte și mâncare – în viitoarea ședință a coaliției.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Ciolacu: Prioritatea PSD este să ajutăm românii să-și plătească facturile, nu să ne temem dacă măsura supără agențiile de rating apare prima dată în Main News.

Source: New feed