Cine este premierul desemnat de Klaus Iohannis

408

Florin Cîțu a fost desemnat, miercuri, 26 februarie, pentru funcția de prim-ministru de președintele Klaus Iohannis, după ce Ludovic Orban a renunțat să mai fie propunerea PNL. 

Florin-Vasile Cîțu s-a născut pe 1 aprilie 1972 în București. Este licențiat la Grinnell College din SUA în anul 1996, iar din 2002 este doctorand la Iowa State University în macroeconomie și economie internațională. Premierul desemnat este un politician liberal clasic, care militează pentru o mai mică implicare a statului în viața publică, politici reduse de taxare și un aparat bugetar mai compact.

Acesta ocupat funcția de economist în cadrul Băncii Naţionale a Noii Zeelande, în perioada 2001 -2003 şi Băncii Europene de Investiţii, între anii 2003 – 2005. A lucrat în cadrul băncii ING ca economist șef, în perioada 2006 – 2007, și a fost şef al departamentului pieţe financiare la aceeași instituție între 2007 – 2011.

Cariera politică

Florin Cîțu este senator din anul 2016 din partea Partidului Național Liberal, ales în circumscripția electorala nr.42 București. A fost membru în Comisia de buget-finanțe din Senat. Cîțu a condus grupul PNL din Senat în perioada noiembrie 2018 – noiembrie 2019.

Din punct de vedere al activității parlamentare, Florin Cîțu a avut 16 luări de cuvânt în plen, a inițiat 31 de proiecte de lege, dintre care 6 au fost promulgate și a fost semnatar a 6 moțiuni de cenzură.
Florin Cîțu a ocupat funcția de Ministru al Finanțelor Publice (MFP) în guvernul Ludovic Orban, începând cu noiembrie 2019, până la demiterea executivului din data de 5 februarie 2020.

Activitatea ca Ministru al Finanțelor Publice

În perioada mandatului lui Florin Cîțu de Ministru al Finanțelor, România a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48 de miliarde de lei, adică 4,6% din PIB, fapt ce a dus la intrarea țării noastre în procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene.

Cîțu a motivat că Ministerul Finanțelor Publice, în mandatul său, a fost nevoit să achite datorii în cazul concediilor medicale, facturi pentru anumite lucrări care s-au efectuat sau plăți de TVA.

De asemenea, premierul desemnat a susținut Legea Bugetului de Stat pe anul 2020, care prevede un deficit bugetar de 40,5 miliarde de lei, adică 3,59% din PIB, în condițiile în care executivul a prevăzut la plată creșterea salariilor bugetarilor la 1 ianuarie și indexarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie.

Totodată, Florin Cîțu a fost acuzat că a menținut-o pe Mirela Călugăreanu în funcția de Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), numită de predecesorul său, Eugen Teodorovici.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Articolul Cine este premierul desemnat de Klaus Iohannis apare prima dată în Main News.

Source: New feed