Cîmpeanu cere salarii de peste 4.000 de lei pentru toți profesorii: Altfel, schimbările sunt degeaba

96

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că niciun cadru didactic din România nu ar trebui să aibă salariul mai mic decât salariul mediu pe economie și că profesorii trebuie să fie motivați salarial pentru a pune cu succes în aplicare măsurile prevăzute în noile Legi ale educației. 

„Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba (…) Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a spus ministrul Educaţiei, citat de News.ro.

Ministrul de resort a adăugat că salariile profesorilor vor fi majorate începând cu septembrie 2023.

„Aceste majorări care trebuie să fie în întreg sistemul sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023, începând cu profesorii debutanţi şi chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 la 12 ore şi chiar şi aşa, cu norma redusă pentru profesorul stagiar, va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie, altfel nu vom avea profesori bine pregătiţi din cei mai mulţi absolvenţi ai universităţilor româneşti”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește impactul bugetar al noilor legi ale Educației, Cîmpeanu a precizat că ministerul de resort va trebui finanțat cu 6% din PIB, în anul 2027, an în care vor fi implementate ultimele modificări aduse educației prin noile legi.

„Toate aceste lucruri sunt atent luate în calcul, toate aceste lucruri sunt susţinute şi dacă vom regăsi aceste măsuri în bugetul pe anul 2023, înseamnă că avem o şansă pentru educaţie. Dacă nu le vom regăsi, nu vom avea o şansă pentru educaţie. Este nevoie de un consens în coaliţie, de aceea este bine ca tot sistemul de educaţie şi toţi cei care sunt interesaţi în viitorul educaţiei să lupte pentru ca aceste legi să fie adoptate”, a afirmat Cîmpeanu.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) din luna iunie, salariul mediu net în România este de 3.977 de lei.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Articolul Cîmpeanu cere salarii de peste 4.000 de lei pentru toți profesorii: Altfel, schimbările sunt degeaba apare prima dată în Main News.

Source: New feed