Cifre alarmante: Peste 4.000 de profesori necalificați predau în România

81

Calitatea extrem de slabă a învățământului reprezintă o problemă majoră a României, care va avea repercusiuni în următorii ani. Pe lângă lipsa dotărilor în unitățile de învățământ, aflate în administrarea autorităților locale, calitatea actului educațional suferă și din cauza slabei pregătiri a profesorilor. 

Într-o declarație făcută luni, 5 septembrie, la TVR 1, ministrul educației, Sorin Câmpeanu, a precizat că 4.152 de profesori sunt necalificaţi, dintre care circa 1.000 nu au studii superioare.

„Avem în momentul de faţă 4.152 de profesori necalificaţi, dintre care aproape 1.000 sunt profesori care nu au nici măcar studii superioare, nu studii superioare în disciplină. Avem o criză de profesori, din ce în ce mai acută. Ieşirea la pensie a profesorilor, ne va crea o problemă din ce în ce mai mare, dacă nu vom răspunde acum, acestei nevoi a profesorilor, din toate perspectivele”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat care este strategia de a atrage noi profesori în sistem, Cîmpeanu a subliniat că fără salarii atractive, acest lucru nu va fi posibil.

„Nu chiar jumătate, dar aproape jumătate vor ieşi la pensie în următorii zece ani. Nu putem să îi atragem în sistem oferindu-le salarii de nivelul celor actuale. Absolvenţii universităţilor româneşti, cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti vor alege întotdeuna altceva, vor alege în mod evident, să nu fim ipocriţi, acea variantă care le va asigura un trai mai bun, chiar dacă ei îşi doresc să fie profesori. Deci atractivitatea salarială este esenţială. Pentru asta , alături de alte obiective, voi lupta cu toate mijloacele să rămână în proiectul Legii Educaţiei, aşa cum este propus acum”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

CITEȘTE ȘI: George Simion, huiduit de mai mulți elevi de la Liceul Gheorghe Lazăr

CITEȘTE ȘI: Mesajele transmise de oficiali în prima zi de școală. Cîmpeanu: Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note / Ciucă: Avem o generație tânără cu mare potențial

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Cifre alarmante: Peste 4.000 de profesori necalificați predau în România apare prima dată în Main News.

Source: New feed