Senatorul PNL Cristian Chirteş a semnalat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în ultima perioadă au fost cinci cazuri în care instanţa a anulat ordinele prefectului, ultimul fiind cel prin care a fost constatată încetarea mandatului de primar al municipiului Reghin al Mariei Precup, emis după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a confirmat decizia de incompatibilitate şi de conflict de interese dată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în 23 noiembrie 2015.
“Solicităm prefectului ca acel control de legalitate din judeţul Mureş să revină în parametri normali, iar în cadrul Instituţiei Prefectului să fie găsiţi acei vinovaţi care nu au ştiut să emită anumite ordine. Mă refer la ordinele emise de Instituţia Prefectului şi anulate de instanţele de contencios administrativ. Este al cincilea caz, în decurs de câteva luni, în care instanţa anulează ordinele prefectului. Nu ştim cine le scrie şi dacă se emit voit greşit. Inclusiv ordinele pentru consilierii PNL excluşi din Consiliul Local Târgu Mureş au fost suspendate de instanţa de contencios administrativ şi ajungem în situaţia în care hotărâri ale ICCJ sunt date peste cap datorită unor acte administrative care trebuie emise normal şi legal de către Instituţia Prefectului. Nu vorbim despre persoane, vorbim despre un mod de lucru în ceea ce înseamnă modul în care se emit aceste ordine”, a declarat Cristian Chirteş.
Acesta a spus că există o bănuială că majoritatea PSD-ALDE ar beneficia de clemenţă la nivelul judeţului Mureş.
“Bănuim că majoritatea PSD-ALDE de la nivelul judeţului Mureş beneficiază de clemenţa prefectului prin acte administrative cu lipsuri majore în redactare. Şi astfel, din garant al respectării legalităţii, Prefectura devine partizana ilegalităţilor. Iată că noi, ca partide politice, indiferent de culoare politică, nu mai putem să emitem hotărâri sau decizii care ulterior sunt întoarse, bănuim, până la urmă, cu complicitatea angajaţilor Instituţiei Prefectului”, a subliniat Chirteş.
Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş urmează să emită un punct de vedere.
Reacţia senatorului PNL a venit după ce Secţia Contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Mureş a decis, miercuri, anularea Ordinului nr. 281/11.07.2019 al prefectului de Mureş, privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al municipiului Reghin al Mariei Precup, prin care aceasta era suspendată după ce Înalta Curte a confirmat decizia de incompatibilitate şi de conflict de interese dată de ANI.
Instanţa a anulat, prin hotărâre definitivă, ordinul de prefect şi a dispus repunerea reclamantei în situaţia anterioară, cu plata drepturilor salariale cuvenite, începând cu data emiterii ordinului menţionat şi până la reluarea funcţiei de primar al municipiului Reghin.
ICCJ a respins, la finele lunii mai, ca nefondat, recursul declarat de primarul din Reghin, Maria Precup, împotriva sentinţei nr.41 din 15 aprilie 2016, pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş – Secţia a II-a Civilă, de Contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr.438/43/2015.
Potrivit ANI, în cazul Mariei Precup, inspectorii au constatat “starea de incompatibilitate, existenţa conflictului de interese de natură administrativă, precum şi indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese”.
În decizia ANI se arată că Maria Precup s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2012 – 10 decembrie 2014, întrucât a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de cenzor al SC DACIA SA, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) şi k) din Legea nr. 161/2003, precum şi art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.
ANI preciza că în Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei se prevede, printre altele, că “funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice”.
Inspectorii ANI au susţinut în raport că, în baza art. 91. al aceleiaşi legi, alesul local poate renunţa la poziţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numire sau alegere. AGERPRES/(A, AS – autor: Dorina Matiş, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)