CCR: Reprezentanta Președinției cere respingerea solicitării formulate de Guvern/Toni Greblă: Președintele nu are atribuții în numirea miniștrilor intermari

412

Atât președinția, dar și Guvernul și-au susținut astăzi punctele de vedere in fața judecătorilor de la Curtea Constituțională, chemați să decidă dacă există un conflict constituțional între cele două instituții pe tema numirii miniștrilor interimari.  

Toni Greblă, cel care reprezintă Executivul în această dispută, a susținut că președintele nu are nicio atribuție în numirea miniștrilor interimari.

„Preşedintele nu are nicio atribuţie, ministrul interimar este numit dintre miniştrii în exerciţiu şi are tocmai rolul de a asigura conducerea ministerului, funcţionarea ministerului, până când se reglează problema titularului. Problema titularului poate să fie reglată în două – trei zile, dar, uneori, necesită timp mai îndelungat. Constituţia a prevăzut şi un termen maxim – 45 de zile – pentru a regla această situaţie şi a nu crea blocaje instituţionale. (…)

Conflictele juridice de natură constituţională între preşedinte, prim-ministru, Parlament sunt din ce în ce mai dese, dar au un numitor comun – refuzul preşedintelui de a îndeplini atribuţiile sale constituţionale. Pentru că unele dintre refuzuri creează de-a dreptul blocaje constituţionale, am considerat că în prezenta situaţie trebuie să sesizăm Curtea Constituţională, pentru că, în prezent, Guvernul are şase ministere care nu mai funcţionează”, a precizat Toni Greblă, secretar general al Guvernului.

Pe de altă parte, reprezentantul președinției, solicită Curții să respingă solicitarea premierului Viorica Dăncilă.

În loc să se adreseze Parlamentului, la acest moment, premierul l-a învestit pe președintele României pentru numirile de miniștri pentru toate posturile din Guvern. Astfel, se mențin premizele unor posibile conflicte juridice de natură constituțională iar in egala măsură s-ar crea precedente prin care, pe viitor, rolurile instituțiilor, prevăzute de art.85 ar fi denaturate. Având în vedere că interimatele s-au împlinit deja, că cele pentru care ar fi trebuit să se facă numirea se împlinesc și pentru acestea 45 de zile, și de faptul că Parlamentul, în perioada campaniei electorale nu se află potrivit Constituției în vacanță, este alegerea Parlamentului să desfășoare alte tipuri de activități, dar asta nu înseamnă că nu se poate întruni cu o cerere a premierului de remaniere. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva. Ținând cont de toate acestea, solicităm respingerea cererii formulate de prim ministrul României”

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR în 5 septembrie, iar părţile – Executiv şi Preşedinţie – au avut ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie. În ședința de miercuri, Executivul și Administrația prezidențială ar urma să își susțină punctele de vedere.

Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat în 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a scoate ALDE de la guvernare. Ramona Mănescu a rămas, însă, la Ministerul de Externe. Klaus Iohannis a anunțat că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale. De altfel, președintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă.

 

 

Articolul CCR: Reprezentanta Președinției cere respingerea solicitării formulate de Guvern/Toni Greblă: Președintele nu are atribuții în numirea miniștrilor intermari apare prima dată în Main News.

Source: New feed