CCR discută azi cele două proiecte de lege ale opoziției și ale coaliției PSD-ALDE privind modificarea Constituției/Proiectele, „Fără penali în funcții publice”

507

Cele două proiecte de lege pentru modificarea Constituției, inițiate de opoziție, dar și de putere, intră astăzi în dezbaterea CCR. Judecătorii constituționali trebuie să verifice dacă cele două inițiative parlamentare respectă Constituția. După referendumul din 26 mai, atât PNL – USR, dar și PSD – ALDE au inițiat două proiecte de lege prin care se pune în aplicare rezultatul consultării populare. 

Imediat după  26 mai, PNL, USR,  PMP și Pro România au semnat, la Cotroceni, un pact politic prin care se angajau să pună in practică rezultatul referendumului. UDMR a anunțat atunci că susține acest pact, însă nu l-a semnat, iar PSD a pus câteva condiții.  Astfel că, în Parlament, atât partidele de opoziție dar și coaliția la putere și-au inițiat propriile proiecte de lege care, în esență, blochează accesul persoanelor cu probleme penale în funcții publice, interzice gratierea și amnistierea faptelor de corupție și limitează numărul ordonanțelor de urgență.

Proiectul de lege al opoziției merge pe ideea campaniei „Fără penali în funcții publice”

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, spune că propunerile de revizuire a Constituţiei sunt în acord cu Pactul Politic Naţional  iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis şi semnat de partidele de opoziţie.

Astfel, potrivit proiectului, amnistia sau grațierea persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie sunt interzise, graţierea individuală de către preşedinte pentru astfel de fapte este de asemenea interzisă, iar criteriul integrităţii pentru ocuparea unei funcţii publice va fi prevăzut în Legea fundamentală. Cetăţenii condamnaţi definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu vor putea candida la alegerile parlamentare, locale, europarlamentare şi prezidenţiale. Potrivit aceluiaşi proiect, numărul ordonanțelor de urgență va fi limitat, acestea urmând a fi supuse unui control de constituţionalitate la sesizarea preşedintelui României, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a 50 de deputaţi sau 25 de senatori sau a Avocatului Poporului.

Coaliția PSD – ALDE are propriul proiect de lege „Fără penali în funcții publice”

Tot la începutul lunii iulie, PSD şi ALDE au depus la Camera Deputaţilor un proiect pentru revizuirea Constituţiei, care prevede interdicţia de a deţine funcţii publice pentru persoanele condamnate la închisoare, precum şi extinderea dreptului de a sesiza CCR în privinţa ordonanţelor de urgenţă.

„Prin prezenta iniţiativă legislativă propunem modificarea şi completarea dispoziţiilor Legii fundamentale, în vederea instituirii interdicţiei de a se acorda graţiere individuală pentru infracţiuni de corupţie şi creării unui cadru normativ nou referitor la ordonanţele Guvernului prin care se limitează domeniile în care pot reglementa ordonanţele de urgenţă şi se extinde sfera de reglementare a controlului constituţional asupra ordonanţelor. Propunem ca Guvernul să nu poată reglementa prin ordonanţe de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi regimului executării acestora şi, totodată, să atribuim preşedintelui României, unuia dintre preşedinţii celor două Camere, unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori competenţa de a sesiza CCR cu privire la ordonanţe de urgenţă, precum şi la ordonanţele emise în temeiul unei legi de abilitare, pe calea unei excepţii de neconstituţionalitate, în termen de cinci zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în expunerea de motive a proiectului semnat de 140 de parlamentari de la PSD şi ALDE.

Articolul CCR discută azi cele două proiecte de lege ale opoziției și ale coaliției PSD-ALDE privind modificarea Constituției/Proiectele, „Fără penali în funcții publice” apare prima dată în Main News.

Source: New feed