Cătălin Predoiu a anunțat când va fi desființată SIIJ. Ce spune despre ridicarea MCV și Legile Justiției

9

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat joi, 13 ianuarie, când va fi desființată Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), așa numita Secție Specială (SS). El a menționat că, până la jumătatea lunii februarie, proiectul de desființare a secției va fi depus în Parlament.

„Asupra desființării nu mai există vreo îndoială. Până la jumătatea lunii februarie Parlamentul va primi proiectul. Noi vrem să fie adoptat până câand spune programul de guvernare (31 martie-n.red.)”, a declarat Predoiu, joi, într-o emisiune la Antena 3.

Despre noua structură care va fi înființată în locul SS, ministrul a spus că nu poate divulga foarte multe.

„În ce privește discuțiile tehnice, prototipul de proiect este discutat la nivel de lideri de coaliție și lideri din sistem. Nu pot divulga acum acest lucru până când coaliția nu se va pronunța ferm.

(…) Sunt mai multe variante. Așa cum am mai spus, vom anunța în momentul în care ceva este convenit (…) Nu vom ști în seara asta cum va funcționa secția, dar vestea bună este că se va ști cât de curând”, a adăugat acesta.

Șeful MJ a reiterat că exclude desființarea acestei secții doar ca să fie reînființată sub alt nume – „Am exclus SIIJ 2.0. Ar fi ceva neserios”.

Referitor la îmbunătățirea existentei SIIJ, ministrul a fost ferm – „De îmbunătățit, poți îmbunătăți ceva viabil. Instituțional, Secția, cum a fost gândită, nu este viabilă”.

Predoiu a menționat și ce se va întâmpla cu dosarele de la SIIJ:

„Dosarele vor continua. Nu se îngroapă nimic. Gândim soluțiile, astfel încât activitatea să devină mai eficientă. Sunt 3 obiective pe care noi le urmărim – să desființăm secția, activitatea să devină mult, mult, mult, mai eficientă (2) și 3 – să ofere garanțiile pe care nu numai magistrații le cer, ci și o decizie a CCR, și raportul MCV, inclusiv se evoca garanția si într-o decizie a CJUE”.

Scăpăm de MCV în 2022?

Referitor la eliminarea MCV în acest an, Predoiu a explicat că este o muncă de echipă, deși, într-adevăr, cele mai grele sarcini sunt la Ministerul Justiției.

„Este, în primul rând, o muncă de echipă, dar cele mai grele sarcini sunt la Justiție și avem de rezolvat desființarea SIIJ, promovarea și adoptarea Legilor Justieiției, dar și adoptarea modificărior la Codurile Penale.

Aceste lucruri atârnă enrom în balanța MCV. Noi avem ca obiectiv modificarea Codurilor (Penal și de Procedură Penală -n.red.) până la sfârșitul anului și modificarea Legilor Justiției până în 2023. Nu cred că trebuie să mergem până în 2023. Noi, în acest an, trebuie să adoptăm aceste reglementări”, a declarat ministrul Justiției.

El a spus că după ce vor fi rezolvate aceste aspecte, urmează și „prezentarea acestor realități” statelor membre ale UE, în momentul în care se va lua decizia de ridicare a MCV.

Cătălin Predoiu a mai ținut să menționeze că am fost de două ori aproape de ridicarea Mecanismului de cooperare și de verificare, dar „politicul a prăbușit efortul”.

„Am fost de foarte multe ori aproape de ridicarea MCV. Știu ce trebuie făcut să ajungem acolo, știu că se poate. Am fost la doi pași de două ori, apoi s-au întâmplat lucruri în politică, care au prăbușit efortul. Sper să nu se mai întâmple nimic politic care să ne îndepărteze (de ridicarea MCV-n.red.). Știu sigur că la Ministerul Justiției se va trage pe brânci pentru asta și noi ne vom livra la termen oibligațiile”, a mai afirmat liberalul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Cătălin Predoiu a anunțat când va fi desființată SIIJ. Ce spune despre ridicarea MCV și Legile Justiției apare prima dată în Main News.

Source: New feed