Carmen Dan: Îl felicit pe noul ministru de Interne; MAI, o instituţie importantă, cu oameni în slujba cetăţenilor

537

Fostul ministru al Afacerilor Interne Carmen Dan îi urează succes noului titular al acestui portofoliu, Nicolae Moga, subliniind că MAI este “o instituţie importantă, cu oameni aflaţi în slujba cetăţenilor”.

“Îl felicit pe noul ministru de Interne, senatorul PSD Nicolae Moga. Mult succes! Ministerul Afacerilor Interne este o instituţie importantă, cu oameni aflaţi în slujba cetăţenilor, de la ministru până la angajatul din stradă sau cel de la ghişeu”, a scris Dan, miercuri, pe Facebook.

Ea a enumerat printre proiectele de acte normative “relevante pentru cetăţeni” iniţiate în ultimii doi ani şi jumătate de MAI: legea privind Cartea Electronică de Identitate, legea privind prelungirea valabilităţii paşapoartelor electronice de la 5 la 10 ani, cadrul normativ pentru implementarea Sistemul Informatic Integrat de Emitere a Actelor de Stare Civilă, legea Arhivelor sau implementarea serviciului RO-ALERT.

“În ultimii doi ani bugetul MAI a fost unul semnificativ mai mare ca în anii precedenţi: în 2017 a fost de 12,4 miliarde, în 2018 de 15,2 miliarde, iar pentru 2019 este de 19 miliarde. Execuţia bugetară pentru 2017 şi 2018 a depăşit 99%. Tot în ultimii ani valorile infracţionalităţii, la nivel naţional, au scăzut. S-a întâmplat şi în 2017, iar 2018 a fost al şaptelea an consecutiv în care s-a înregistrat acest trend”, a mai menţionat fostul demnitar.

Potrivit lui Carmen Dan, în perioada 1 ianuarie 2017 – 30 iunie 2019 au fost achiziţionate 4.472 autovehicule, mai mult de o jumătate fiind alocate Poliţiei Române. Ea susţine că până la finalul anului 2019 vor mai fi achiziţionate din fonduri bugetare şi fonduri externe nerambursabile circa 500 mijloace de mobilitate.

“Pentru creşterea nivelului de protecţie a personalului, în anul 2017 au fost achiziţionate mijloace de protecţie balistică în valoare de 2,8 milioane lei, în anul 2018 în valoare de 11,6 milioane de lei, iar în primul semestru al anului curent au fost recepţionate echipamente de protecţie antiglonţ (cască+vestă) în valoare de 1 milion de lei şi au fost semnate contracte subsecvente pentru achiziţia de veste de protecţie antiglonţ şi maiouri de protecţie antiglonţ şi anti-înjunghiere în valoare de circa 3,4 milioane lei”, a precizat fostul ministru.

Dan s-a referit şi la dinamica de personal din MAI.

“În condiţiile în care efectele legii pensiilor militare adoptate în 2015 s-au manifestat accentuat în anii 2016-2017 (perioada în care au ieşit din sistem aproximativ 20.000 de oameni), finalul anului 2018 a marcat o redresare a dinamicii de personal. Pentru prima dată după anul 2012, balanţa dintre intrările şi ieşirile de personal din sistem a fost pozitivă, cu un câştig de 4.833 de posturi încadrate”, a adăugat Carmen Dan. AGERPRES/(AS – autor: Cătălin Alexandru, editor: Antonia Niţă, editor online: Daniela Juncu)