Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care instituie taxa de solidaritate pentru companiile din sectorul energetic / Legea merge la promulgare

31

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 3 mai, în calitate de for decizional, modificarea taxei de solidaritate aplicată companiilor din sectorul energetic, astfel încât să includă și OMV Petrom. Forma finală a legii merge la promulgare. 

Așa-numita taxă de solidaritate se referă la impozitarea cu 60% a „extra-profiturillor” firmelor care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, ce au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv.

După cererea de reexaminare a legii privind taxa de solidaritate trimisă Parlamentului de președintelui Klaus Iohannis, senatorii au eliminat un amendament complex care viza OMV Petrom.

Pentru a include și OMV Petrom, care anunțase la începutul lui 2023 că nu va plăti taxa de solidaritate, a fost introdusă o taxă în sumă fixă pe țițeiul prelucrat în rafinării, care va fi datorată doar de către companiile care practică concomitent activități de extracție și de rafinare a țițeiului, aici încadrându-se doar OMV Petrom, potrivit Profit.ro. Taxa va fi de 350 lei pe tona de țiței procesat în activitatea de rafinare.

Conform sursei menționate anterior, OMV Petrom a procesat anul trecut 4,241 milioane tone de țiței și condensat la rafinăria Petrobrazi. Astfel, ar rezulta o obligație de plată la bugetul de stat de peste 1,48 miliarde lei.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Articolul Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care instituie taxa de solidaritate pentru companiile din sectorul energetic / Legea merge la promulgare apare prima dată în Main News.

Source: New feed