Călin Popescu Tăriceanu: I-am spus doamnei Dăncilă că o soluţie mai bună ar fi să demisionăm împreună/ ALDE nu îl acceptă premier pe Orban

434

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Viorica Dăncilă nu a crezut că ALDE va pleca de la guvernare, fiindcă ar fi fost sfătuită de anumiți consilieri că partidul nu renunță la posturile din Ministere și nici Tăriceanu la șefia Senatului.

Tăriceanu susține că în cadrul întâlnirii de luni dimineață cu Viorica Dăncilă, el i-a propus să demisioneze împreună.

„Când m-am văzut luni dimineaţă cu doamna Dăncilă i-am spus – gândiţi-vă că o soluţie mai bună ar fi să plecăm împreună, pentru că nu veţi reuşi în felul acesta să vă opuneţi valului. Analiza mea e la polul opus. I-am spus luni dimineaţa, <<vă anunţ că am luat decizia să mă retrag din cursa prezidenţială>>, ca să nu aveţi impresia că retragerea e pe baza unei supărări. A rămas surprinsă”, a mai spus liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu susține că înțelegerea cu Viorica Dăncilă, după ce aceasta a fost numită președinte PSD, a fost să se mențină un candidat unic din partea Coaliției la alegerile prezidențiale, mai exact liderul ALDE. Ulterior, lucrurile s-au schimbat.

„Eu nu sunt legat de funcţie, am fost şi ministru, şi parlamentar, şi prim ministru, pentru mine nu era importantă funcţia de preşedinte al Senatului. Am avut discuţii şi de alt gen. Doamna Dăncilă a spus la un moment dat „Domnule, haideţi să gândim cum ar fi să securizăm această Coaliţie printr-o înţelegere pe termen lung”. A fost această discuţie şi i-am spus „Nu mai am încredere pentru că noi am discutat ceva împreună. Dumneavoastră când aţi preluat şefia partidului aveţi două opţiuni: să consideraţi că sunteţi legată de înţelegerea prealabilă vizând un singur candidat la prezidenţiale cu PSD-ul sau să spuneţi sunt preşedinte, am propria responsabilitate, sunt liberă de orice angajamente şi acest subiect se pune pe masă”. Doamna Dănciă mi-a spus „Nu, păstrăm înţelegerea, dar va trebui să păstrăm nişte sondaje ca să am o motivaţie internă pentru a desemna un candidat unic, ştiu că sunteţi cel mai bine plasat, dar îmi trebuie acest lucru”. Bine. Asa era în iulie”, a declarat preşedintele ALDE, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” de pe Mediafax.ro.

Întrebat dacă s-a înțeles în acest sens și cu Liviu Dragnea, fostul șef al PSD, liderul ALDE a răspuns:

„De anul trecut, din august , a fost CEx PSD la finele lunii august, când Liviu Dragnea s-a dus la CEx şi a anunţat „Am discutat şi am hotărât cu domnul Tăriceanu să mergem cu un candidat unic şi acel candidat să fie Călin Popescu Tăriceanu”. Eu i-am spus lui Liviu Dragnea atunci că nu sunt de acord să anunţăm candidatura pentru că mă expune cu un şi jumătate înainte şi nu e bine. Avea alte socoteli , era un moment tensionat în PSD. Şi asta a fost discuţia care a rămas. Doamna Dăncilă sigur că ştia”, a mai spus Tăriceanu.

Acesta a mai spus că electoratul partidului nu ar accepta ca parlamentarii să voteze un guvern condus de liderul PNL Ludovic Orban.

„Nu cred ca electoratul nostru va fi de acord sa ii dam votul”, a zis Tăriceanu. Liberalii au spus că intra la guvernare cu premier Ludovic Orban pentru ca a castigat alegerile.

Întrebat dacă ALDE ar susține un Guvern minoritar, Călin Popescu Tăriceanu a zis: „Nu orice Guvern, nu cu oricine. Să vină cu un program. Să vedem. Nu pot să spun așa – de la început vă sprijinim necondiționat. Dacă vine cu propunerea Orban premier, electoratul nostru probabil nu o să fie de acord, colegii mei și eu nu am fi de acord să îi dăm votul”, a declarat seful ALDE.

Articolul Călin Popescu Tăriceanu: I-am spus doamnei Dăncilă că o soluţie mai bună ar fi să demisionăm împreună/ ALDE nu îl acceptă premier pe Orban apare prima dată în Main News.

Source: New feed