BREAKING NEWS Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării Naționale

91

Vasile Dîncu a anunțat luni, 24 octombrie, că și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării. Social-democratul a argumentat decizia invocând „imposibilitatea colaborării cu președintele României”.

Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”, a mai transmis Vasile Dîncu, în mesajul prin care l-a anunțat pe premier că va demisiona.

Vasile Dîncu i-a mulțumit premierului Nicolae Ciucă „pentru colaborarea onestă” și „deschiderea” de care a dat dovadă în timpul mandatului.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis că îi respectă decizia lui Vasile Dîncu și a menționat că i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să preia interimatul la conducerea MApN.

România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Ce a dus la demisia ministrului Apărării

În urmă cu două săptămâni, Vasile Dîncu a avut o declarație controversată legată de invazia rusă în Ucraina, menționând că „singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, în condițiile în care Federația Rusă a anexat 4 teritorii ucrainene, continuă atacurile aeriene asupra orașelor, iar forțele ucrainene au înregistrat câștiguri în regiunile de Est și Sud, în timpul contraofensivei.

Rugat să comenteze declarația ministrului apărării, Klaus Iohannis a subliniat că aceasta este inadecvată în raport cu poziția oficială a Uniunii Europene.

În acest război Rusia atacă Ucraina. ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război. Trebuie să acceptăm că doar Ucraina decide când negociază. Aceasta este poziția oficială a Uniunii Europene. Probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziții”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Fără a face referire directă la declarația lui Vasile Dîncu, pe care însă presa ucraineană a menționat-o în acest context, inclusiv Volodimir Zelenski a criticat astfel de abordări, subliniind faptul că Ucrainei îi este imposibil să negocieze cu Federația Rusă.

Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuși manipulărilor rusești cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Dorește statul terorist pace? Evident că nu. O dovedește în fiecare zi și în fiecare noapte”, a declarat Volodimir Zelenski, în urmă cu o săptămână.

De precizat este că Dîncu se numără printre oficialii străini decorați de Volodimir Zelenski pentru contribuția adusă Ucrainei în timpul invaziei ruse. Detalii aici.

Fostul ministru a fost chemat lunea trecută la Guvern, unde a avut o discuție cu Nicolae Ciucă. La final, reprezentanții Executivului au transmis că a fost vorba de „calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”, fără să existe alte anunțuri.

Dîncu era așteptat luni, 24 octombrie, în Parlament, după ce a fost chemat de grupul USR la Ora Guvernului, pentru a da explicații pe tema declarației controversate.

„Nu înțeleg deloc de ce această montură s-a făcut la București și a fost pusă în această cheie, încât președintele, premierul au răspuns. Sigur că vom avea discuții. Cu siguranță că o să discutăm lămuritor asupra acestei teme, dar cred că este o idee care mi se pare normală. Este o idee pe care o auzi în fiecare zi dacă citești revista presei, ca să spun așa. (…) E o montură USR-istă și liderii noștri au răspuns la niște întrebări meșteșugit puse ca să se poată răspunde mai ales așa. Nu mi-a cerut nimeni demisia în acest moment”, s-a apărat Vasile Dîncu, pe 13 octombrie, în cadrul unei intervenții la TVR Info.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul BREAKING NEWS Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării Naționale apare prima dată în Main News.

Source: New feed