Boris Johnson, ultimul discurs din funcția de premier al Marii Britanii

93

Boris Johnson a susținut marți dimineață, 6 septembrie, ultimul său discurs din funcția de premier al Marii Britanii. El a ținut discursul – fără menajamente, potrivit Financial Times – pe treptele Downing Street (strada pe care se află reşedinţa prim-ministrului Marii Britanii), enumerând o listă de realizări ale administrației sale, înainte de a pleca să își prezinte demisia reginei la proprietatea sa din Balmoral, în Scoția.

Johnson, care a fost o figură-cheie în campania din 2016 pentru scoaterea Marii Britanii din UE, a condus Partidul Conservator spre o victorie istorică în alegerile generale din 2019, cucerind porțiuni din fostele zone de influență ale laburiștilor care au votat pentru Brexit.

Dar el a fost nevoit să anunțe că va demisiona în iulie, după o serie de scandaluri care au culminat cu amenzi din partea poliției pentru petrecerile organizate la Downing Street în timpul lockdown-ului impus de pandemia de Covid-19.

Marți, el a declarat că o va susține pe Liz Truss, noul prim-ministru britanic, care luni l-a învins pe Rishi Sunak în cursa pentru a deveni liderul partidului.

„Sunt ca una dintre acele rachete de propulsie care și-a îndeplinit funcția și voi reintra ușor în atmosferă și mă voi prăbuși invizibil într-un colț îndepărtat și obscur al Pacificului”, a spus Johnson.

El a promis că guvernul va salva familiile aflate în dificultate din cauza creșterii facturilor la energie.

Johnson a mai afirmat că a fost „o perioadă dificilă pentru economie, o perioadă dificilă pentru familiile din întreaga țară. Putem și vom trece peste asta și vom ieși mai puternici”.

Într-un mesaj adresat parlamentarilor conservatori, Johnson a spus că „a sosit timpul ca politica să se termine” și a afirmat că este timpul să o susțină pe Liz Truss și să obțină rezultate pentru țară. „Asta este ceea ce vor oamenii din această țară, asta este ceea ce au nevoie și asta este ceea ce merită”.

Premierul demisionar a declarat că Marea Britanie va „continua să aibă puterea de a le oferi oamenilor banii de care au nevoie pentru a trece prin această criză energetică provocată de războiul vicios al lui Putin”.

El a spus că guvernul conservator va „face tot ce putem pentru ca oamenii să treacă prin această criză, iar această țară o va îndura și vom învinge”.

Johnson a adăugat: „Dacă Putin crede că poate reuși șantajând sau intimidând poporul britanic, atunci se amăgește singur”.

Johnson va zbura la Balmoral pentru a-i prezenta reginei demisia sa oficială în jurul orei 11.20. Truss va fi primită de regină după vizita lui Johnson – aproximativ o jumătate de oră mai târziu – și i se va cere oficial să formeze un guvern, moment în care va deveni prim-ministru.

Truss este așteptată apoi să zboare direct înapoi la Londra și va vorbi în fața Downing Street în jurul orei 16.00 – deși ar putea fi nevoită să vorbească din interiorul clădirii din cauza furtunilor prognozate.

CITEȘTE ȘI Liz Truss, aleasă noul premier al Marii Britanii / Mesajele lui Iohannis și Ciucă UPDATE

Foto: Inquam Photos / George Calin

Articolul Boris Johnson, ultimul discurs din funcția de premier al Marii Britanii apare prima dată în Main News.

Source: New feed