Beijingul acţionează cu Moscova pentru o ordine mondială „mai dreaptă”

88

China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a duce ordinea mondială „într-o direcție mai dreaptă și mai rezonabilă”, a declarat cel mai înalt diplomat de la Beijing, subliniind profunzimea legăturilor dintre cele două națiuni.

Sub îndrumarea președintelui Xi Jinping și a președintelui Vladimir Putin, „relația dintre cele două țări a fost întotdeauna pe drumul cel bun, iar ambele părți se sprijină ferm una pe cealaltă în probleme legate de interesele lor principale”, i-a spus Yang Jiechi ambasadorului rus Andrey Denisov, în cadrul unei întâlniri care a avut loc luni la Beijing, relatează Bloomberg.

„Partea chineză este dispusă să colaboreze cu partea rusă pentru a implementa în mod continuu cooperarea strategică la nivel înalt între cele două țări, pentru a proteja interesele comune și pentru a promova dezvoltarea ordinii mondiale într-o direcție mai dreaptă și mai rezonabilă”, a declarat Yang, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

Xi intenționează să se deplaseze în Kazahstan și Uzbekistan în această săptămână, în prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei, în urmă cu doi ani. Uzbekistanul găzduiește joi și vineri, 15-16 septembrie, summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai, oferindu-i șansa de a se întâlni cu Putin în persoană pentru prima dată de când Moscova a început invazia în Ucraina în februarie.

Xi și Putin se pregătesc pentru prima întâlnire de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

China a încercat să se prezinte ca o parte neutră în războiul Rusiei, în ciuda declarației lui Xi privind un parteneriat „fără limite” cu Putin cu câteva săptămâni înainte de atac. În timp ce Beijingul nu a criticat în mod explicit războiul, liderii săi au evitat, de asemenea, să renunțe la sancțiuni sau să continue livrări militare Rusiei.

Exporturile chinezești de mașini, televizoare și smartphone-uri au ajutat Rusia să umple un gol atunci când companiile străine și-au închis operațiunile din Moscova. În al doilea trimestru, 81% din importurile de mașini noi din Rusia au fost chinezești, iar Xiaomi Corp a fost cel mai bine vândut producător de smartphone-uri din Rusia.

Rusia vrea să cumpere milioane de rachete și obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru război, au declarat oficiali americani, un semn că sancțiunile internaționale forțează Moscova să caute ajutor de la vecinul mai mic și mai sărac al națiunii.

Întâlnirea Xi-Putin s-ar adăuga la o avalanșă de activități diplomatice între Beijing și Moscova în ultimele săptămâni. China și India au participat la exerciții militare majore în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în timp ce oficialul nr. 3. al Beijingului, Li Zhanshu, a vorbit în persoană la cel de-al șaptelea Forum Economic Estic din Vladivostok săptămâna trecută.

În cadrul întâlnirii cu Yang, Denisov a declarat că relația dintre națiuni a dat rezultate pozitive, potrivit comunicatului Ministerului de Externe.

Foto: Pixabay

Articolul Beijingul acţionează cu Moscova pentru o ordine mondială „mai dreaptă” apare prima dată în Main News.

Source: New feed