AUR și-a lansat programul de guvernare: Naționalizarea OMV Petrom / Înființarea unor „Tribunale ale poporului”

27

Naționalizarea OMV Petrom și a altor companii strategice, înființarea unor „Tribunale ale poporului” și crearea unui fond suveran de investiții, sunt doar câteva dintre așa-zisele măsuri propuse de partidul extremist AUR în programul de guvernare.

AUR și-a lansat joi, 11 iunie, programul de guvernare, în cadrul unui eveniment la care au luat parte, pe lângă liderii partidului, și actorul Mugur Mihăiescu (Garcea) și fostul europarlamentar Norica Nicolai.

Documentul în sine este extrem de modest, fiind format 17 pagini, asta dacă punem la socoteală coperțile și coperțile. Interiorul abundă de promisiuni populiste privind reduceri de taxe și tot felul beneficii care ar fi acordate de stat. Totodată, autorii propun o intervenție masivă a statului în economie, care să prevadă inclusiv naționalizarea OMV Petrom.

În materie de justiție, aceștia susțin înființarea unor „tribunale cu jurați”, o idee care se afla în trecut și în programul de guvernare al Partidului Poporului, fondat de Dan Diaconescu.

„Vor fi formate din cetățeni români majori și cu capacitate deplină de exercițiu, care să soluționeze cazurile penale grave și procesele colective sau de clasă”, susțin autorii, ceea ce ne duce cu gândul la procesele staliniste din anii ’50.

În același timp, autorii programului propun înființarea unui așa-numit fond suveran de investiții, o propunere vehiculată în trecut și de Liviu Dragnea, dar care nu a avut finalitate.

„Fondul Suveran de Investiții va fi responsabil pentru administrarea resurselor naturale ale României, plasarea sumelor colectate în investiții cu risc scăzut în afara țării, acoperirea deficitului la fondul de pensii din câștigurile obținute și investiții în domenii cheie e interes național (energie, siderurgie, metalurgie). Fondul Suveran de Investiții va fi organizat sub forma unui fond de stat ce poate fi capitalizat din banii contribuabililor români, permițându-le acestora să devină acționari”, se arată în programul AUR.

Capitolul de politică externă este la rândul său extrem de sărac. Pe lângă câteva sloganuri, autorii se poziționează în categoric în opoziție față de ideea de mai multă Europă, ceea ce ar presupune acordarea de puteri sporite Comisiei Europene.

„Respingem tendințele de centralizare a deciziilor la nivelul Uniunii Europene”, susțin aceștia.

În rest, nu se suflă niciun cuvânt despre agresiunea rusă asupra Ucrainei.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Articolul AUR și-a lansat programul de guvernare: Naționalizarea OMV Petrom / Înființarea unor „Tribunale ale poporului” apare prima dată în Main News.

Source: New feed