Angajarea la stat, monedă de schimb pentru afaceriști și politicieni. Detalii din dosarul președintelui Partidului Ecologist Român

94

Cazul președintelui Partidului Ecologist Român (PER), Dănuț Pop, plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat că ar fi primit 10.000 de euro pentru a-i cere unui parlamentar să angajeze o persoană pe post de consilier, pune în prim plan modul în care sunt „negociate” funcții plătite de la bugetul de stat, după cum arată referatul prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a președintelui PER.

Concret, un cetățean grec, administrator al unei firme din România, a intrat în contact cu o persoană care a prestat în trecut „anumite servicii cu titlu gratuit” pentru Partidul Ecologist Român și care are calitatea de denunțător în acest dosar, potrivit referatului anonimizat transmis de DNA la solicitarea Main News.

Afaceristul grec l-a întrebat pe cel în cauză dacă îi poate face legătura cu Dănuț Pop „ca acesta să se implice în angajarea soției sale, (….) pe un post în cadrul oricărei instituții a statului român”, potrivit sursei citate.

Ulterior, aceeași întrebare i-a fost pusă direct chiar președintelui PER, în timpul unei întâlniri comune ce a avut loc la un restaurant din Sectorul 1 al Capitalei.

Dănuț Pop a transmis că „o să se ocupe de identificarea unui post, urmând ca ulterior să le comunice celor doi variantele identificate de către acesta”, se mai arată în referatul procurorilor.

Pop i-ar fi cerut afaceristului grec suma de 10.000 de euro pentru a-i angaja soția în funcția de consilier la un cabinet parlamentar, menționând că banii ar urma să folosiți „pentru cheltuielile curente” ale Partidului Ecologist Român.

Banii ar fi fost transferați de la cetățeanul grec la denunțător și, ulterior, ar fi ajuns la președintele PER.

Numai că femeia a rezistat în funcția de consilier al parlamentarului social-democrat Radu Cristescu pentru 2 luni, iar la momentul demisiei Dănuț Pop mai avea de primit o tranșă, de 2.000 de euro.

Președintele Partidului (…..) i-a comunicat că o să discute acest subiect cu parlamentarul (…..), solicitând în schimbul acestui demers și ultima transă de bani în valoare de 2.000 euro, motivând că o să găsească o altă variantă (loc de muncă) pentru soția suspectului (…..)”, mai notează procurorii.

Ultima tranșă de bani ar fi fost primită de Dănuț Pop la o zi de la discuția menționată mai sus.

Președintele PER a fost plasat în arest la domiciliu, în ciuda cererii DNA de a-l aresta preventiv, pe 10 noiembrie, fiind acuzat de procurori de trafic de influență.

Articolul Angajarea la stat, monedă de schimb pentru afaceriști și politicieni. Detalii din dosarul președintelui Partidului Ecologist Român apare prima dată în Main News.

Source: New feed