PSD s-a dovedit în ultimul deceniu un mare creator de partide satelit, pe care a reușit să le distrugă în momentul în care nu a mai avut nevoie de ele. PC, UNPR, PPDD, ALDE se numără pe lista partidelor care au profitat de pe urma relației cu PSD, dar ulterior au fost devorate de forța pesediștilor.
Strategia PSD, începând de pe vremea lui Ion Iliescu, a fost ca partidul să nu rămână izolat pe scena politică. În momente cheie, au fost formate partide satelit care să dea impresia că partidul e înconjurat de aliați și nu guvernează singur. Unii pesediști au fost împinși spre aceste partide pentru ca în momentul decisiv să facă pasul înapoi la matcă, în partidul-mamă.
În ultimul deceniu, pesediștii s-au folosit de partide precum Partidul Conservator, PPDD, UNPR sau ALDE pentru a genera în spațiul public impresia că partidul este deschis la colaborare și spre alte curente ideologice.
UNPR a apărut în 2009, după excluderea din PSD a unor membri în frunte cu Gabriel Oprea. După ce partidul a asigurat majoritatea pentru PDL, s-a întors în 2012 alături de foștii colegi din PSD. A fost cooptat în USL în 2012 și a stat la guvernare până în 2016. Liviu Dragnea a blocat negocierile privind participarea pe liste comune, iar disoluția UNPR s-a produs rapid. A existat o fuziune cu PMP, dar fostul lider, Valeriu Steriu, a ajuns acum purtătorul de cuvânt al PSD. Mulți uneperiști sunt acum în PSD, iar la europarlamentare UNPR nu a reușit să treacă pragul.
PPDD, creația lui Dan Diaconescu, a primit pe listele sale mulți pesediști, trimiși să candideze acolo după ce nu au mai găsit loc pe listele USL. Cometa PPDD a fost ușor de dezintegrat, mai ales după ce Victor Ponta i-a lăsat pe pesediștii infiltrați să meargă spre partidul lui Gabriel Oprea. Cu un UNPR umflat de cei din PPDD, Victor Ponta a reușit să-și asigure lejer majoritatea parlamentară și după ruperea USL.
PC, partidul lui Voiculescu, a gravitat mereu în jurul PSD. Singurul act de trădare a fost în 2005, când la insistențele lui Traian Băsescu, PC a venit în guvernarea Tăriceanu. La următoarele alegeri, conservatorii s-au întors alături de pesediști, făcând parte și din USL în 2012. Au sfârșit traseul politic prin fuziunea cu ALDE, o altă creație a celor din PSD. PC și ALDE au fost mereu prezentate ca versiunile liberale ale guvernării pesediste.
ALDE a apărut după ce Călin Popescu Tăriceanu a urcat singur scările Palatului Victoria, în 2014, pentru a trăda PNL. Premierul de atunci, Victor Ponta, l-a avansat rapid pe Tăriceanu în fruntea Senatului, misiunea dată fiind de a rupe cât mai mulți membri din PNL. Noua construcție politică a primit numele de ALDE și a stat alături de PSD la guvernare în perioada 2014-2019. Gândurile de mărire ale celor din ALDE, de a avea un candidat propriu la prezidențiale, dar mai ales ruperea alianței de guvernare, au declanșat din nou rapacitatea PSD. A început operațiunea de dezintegrare a ALDE, prin racolarea de parlamentari ai acestui partid. În trei săptămâni de la declararea independenței politice de PSD, Tăriceanu a rămas fără grupuri parlamentare în Senat și în Camera Deputaților.
Planurile PSD nu se opresc aici. Gruparea Stănescu-Ciolacu din PSD vor să rămână la guvernare și dacă Viorica Dăncilă pierde funcția de premier după moțiunea de cenzură. Aliatul care poate asigura succesul acestui plan este Pro România, un alt partid format din foști pesediști. Victor Ponta a recunoscut că era dispus să susțină în continuare Cabinetul Dăncilă, dacă se restructura Guvernul, iar Mircea Diaconu era susținut la prezidențiale de PSD. Cum oferta sa a fost refuzată de PSD, Ponta intenționează să semneze și voteze moțiunea de cenzură, dar scopul final e de a veni la guvernare alături de PSD.
Liderul ProRomânia a spus că un PSD fără Dăncilă, alături de ALDE și partidul său pot asigura majoritatea parlamentare până la finele lui 2020. PSD nu poate refuza o asemenea ofertă dacă pierde guvernarea pe mâna lui Dăncilă, care poate să fie eliminată ușor din fruntea partidului dacă pică la moțiunea de cenzură.
ProRomânia și ALDE vor să voteze moțiunea de cenzură pentru a ajunge la guvernare alături de PSD. Iar unii din Kiseleff se uită cu atenție la această nouă opțiune politică.
sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Articolul ANALIZĂ PSD, făuritorul și distrugătorul de partide satelit. Formula prin care PSD vrea să guverneze și dacă pică Dăncilă apare prima dată în Main News.
Source: New feed