ANALIZĂ | Negocieri în timpul boicotului din Parlament

132

Social-democrații nu se vor prezenta luni la votul de învestitură pentru guvernul Orban II, preferând să boicoteze ședința de plen. Cu toate acestea, strategia boicotului nu poate să garanteze PSD succesul pe termen lung din cauza coliziunii frontale în care va intra cu președintele Klaus Iohannis. În schimb, PSD se pregătește de negocieri cu PNL pe Ordonanța de Urgență privind anticipatele.

Astăzi ar fi trebuit dat votul în Parlament pentru guvernul Orban II. Conform prevederilor din Regulamentului ședințelor comune, în 15 zile de la prezentarea noii echipe guvernamentale în Parlament, trebuia să existe un vot. Liberalii au anunțat că se vor prezenta la ședință, dar vor rămâne în bănci în momentul votului. Este o premieră în istoria după 1989, fiind pentru prima dată când parlamentarii care susțin un guvern nu merg să îi acorde votul de încredere. PNL dorește să atace la CCR boicotul PSD pentru a forța un vot pentru guvernul Orban II.

PSD vrea să lase senzația că se opune acestei “mascarade” a PNL, care vrea să își pice propriul guvern pentru a mai face un pas spre anticipate.

Boicotul PSD reprezintă însă doar un joc de imagine pentru propriul electorat, care trebuie motivat cu mesaje că social-democrații se luptă în Parlament. Marcel Ciolacu a precizat că așteaptă să vadă decizia CCR în privința nominalizării lui Ludovic Orban pentru funcția de premier deși PSD și ProRomânia au venit cu propria propunere și cu majoritate în spatele ei.

Mai mult, echipa lui Marcel Ciolacu are nevoie ca votul să nu fie dat înainte de Congresul PSD din 29 februarie.

Social-democrații recunosc că strategia boicotului este una pe termen scurt și că nu o vor putea menține mult timp pentru a bloca anticipatele. Liderii PSD admit în discuțiile informale că guvernul Orban II o să fie respins, dacă nu va veni o altă decizie din partea judecătorilor Curții Constituționale. Potrivit sondajelor comandate de partid, românii își doresc anticipate. De aceea, PSD și-a schimbat strategia de comunicare în ultima perioadă și lansează mesaje că nu se teme de anticipate și că este pregătit pentru alegeri.

“Dacă românii spun că vor anticipate și noi spunem că nu le vrem, suntem sinucigași. Dacă Iohannis va ieși cu mesaje că noi blocăm Parlamentul, va trebui să mergem spre anticipate”, a explicat un lider PSD. Singura variantă de a evita anticipatele o reprezintă o decizie a Curții Constituționale care bloca întregul proces.

Cu toate acestea, este posibil ca judecătorii Curții Constituționale să evite să fie folosiți în acest joc politic între PSD și PNL. Avocatul Poporului a răspuns dorinței PSD, ALDE și UDMR și a sesizat CCR în privința Ordonanței de Urgență privind anticipatele. Prevederea care poate răsturna discuția despre devansarea parlamentarelor este legată de termenul de 50 de zile pentru anunțarea datei alegerilor. Înaintea OUG privind anticipatele, termenul legal era de 90 de zile.

Dacă OUG referitoare la anticipate este declarată neconstituțională, va dispărea și termenul de 50 de zile pentru anunțarea alegerilor. Cel mai important efect al unei astfel de decizii este că nu se mai pot face anticipate în luna iunie.

În spatele certurilor de fațadă, se poate ajunge la o înțelegere în Parlament între PNL și PSD pe Ordonanța privind anticipatele. Liberalii trebuie să renunțe la prevederea prin care se poate vota oriunde în țară, iar PSD dorește ca alegerile locale și parlamentare să se desfășoare simultan. Ambele partide sunt de acord ca votul în Diaspora să dureze trei zile.

Boicotul PSD reprezintă astfel doar o perioadă propice negocierilor în Parlament, iar la finalul ei putem asista la o nouă înțelegere între liberali și social-democrați în ceea ce privește anticipatele.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul ANALIZĂ | Negocieri în timpul boicotului din Parlament apare prima dată în Main News.

Source: New feed