ANALIZĂ Dan Barna o ține din scandal în scandal. Cum a ratat candidatul USR-PLUS startul campaniei electorale

425

Scorul bun de la europarlamentare îl recomanda pe Dan Barna drept un candidat puternic cu șanse reale să intre în turul al doilea al prezidențialelor. În ultima lună, în jurul numelui candidatului USR-PLUS au apărut mai multe scandaluri, fie din interiorul partidului, fie din cauza unor anchete privind activitatea lui Dan Barna.

Președintele USR a fost desemnat în luna iulie candidat la prezidențiale, dar campania sa electorală a început cu stângul. Primul scandal în care a fost implicat Dan Barna a fost legat chiar de partidul pe care îl conduce. Alegerile interne pentru șefia USR de la începutul lunii septembrie s-au terminat cu acuze din partea contracandidei lui Barna că acesta și echipa lui au fraudat alegerile. Cosette Chichirău a scris pe grupul intern al USR că scrutinul a fost fraudat în favoarea lui Barna cu ajutorul softului. În cele din urmă, scandalul s-a închis, dar noua echipă de conducere a trebuit să recunoască că au existat anumite probleme cu modul în care au fost înregistrate voturile.

În plină campanie pentru prezidențiale, energiile din USR s-au concentrat pe desemnarea candidatului la Primăria Capitalei, deși alegerile locale au loc anul viitor în vară. Nicușor Dan, deși nu mai este membru USR, este favoritul partidului pentru această candidatură, lucru care nu a fost pe placul lui Dan Barna. Acesta și-ar fi dorit ca partidul să fie preocupat mai mult de alegerile prezidențiale și mai puțin de cele locale. Mai mult, desemnarea lui Nicușor Dan îl pune pe Barna într-o situație delicată față de partenerii din PLUS. Dacian Cioloș vrea să îl impună candidat pentru București pe Vlad Voiculescu.

La începutul lunii octombrie, aflat în turneu în Spania, Dan Barna s-a trezit în fața unui alt scandal. O româncă a povestit pe Facebook că a încercat să stea de vorbă cu liderul USR la o întâlnire pe care acesta o anunțase într-un restaurant din Barcelona, dar i-a fost imposibil. Aceasta l-a acuzat pe Barna că a fost mai preocupat să mănânce scoici decât să stea de vorbă cu cei pe care îi invitase. Candidatul USR a fost nevoit să ofere o reacție după acest moment, explicând cum s-a ajuns în această situație.

Cel mai puternic scandal legat de numele lui Dan Barna are legătură cu ancheta Rise Project. Jurnaliștii au publicat un material în care prezintă cum au eșuat mai multe proiecte cu fonduri europene și prezintă implicarea liderului USR, dar și a a surorii acestuia. Ancheta a declanșat un scandal mai amplu, Andrei Caramitru, fost consilier al lui Dan Barna, lansând atacuri dure asupra presei și lăsând de înțeles că aceasta are legături cu SRI și SIE. Președintele USR a spus că ancheta a plecat de la un pont din interiorul Ministerul Fondurilor Europene și a cerut ca ancheta să fie făcută de DNA și nu de DLAF, considerând că această instituție se află în subordinea Vioricăi Dăncilă. Dan Barna a trebuit să dea explicații în fața partidului după ce informațiile au apărut în spațiul public. El le-a cerut colegilor de partid să nu mai atace reprezentanții presei.

“Am avut săptămâna trecută un interviu cu cei de la Rise. Am înțeles că au investigat proiecte pe care le-am desfășurat în perioada anterioară intrării în politică, când eram antreprenor și consultant în domeniul fondurilor europene. Rise s-a concentrat pe câteva întreprinderi care nu au rezistat după perioada de sustenabilitate a proiectelor cu finanțare europeană. E un risc inerent și asumat în astfel de cazuri, mai ales într-o etapă de pionierat. Le-am răspuns deschis și onest la toate întrebările. Îl consider un exercițiu de transparență și normalitate într-o campanie electorală. Nu am nimic de ascuns. Am lucrat 10 ani în fonduri europene și am construit una dintre cele mai de succes companii în domeniu”, a scris pe Facebook, Dan Barna.

sursa foto: Facebook

Articolul ANALIZĂ Dan Barna o ține din scandal în scandal. Cum a ratat candidatul USR-PLUS startul campaniei electorale apare prima dată în Main News.

Source: New feed