ANALIZĂ Baronii PSD iau partea leului și în partid și de la Guvern. Ultimul tun cerut înaintea plecării din Palatul Victoria

433

Pierderea puterii în PSD a determinat schimbări rapide în partid, liderii de organizații bătând cu pumnul în masă să fie ascultați, amenințând că în caz contrar nu vor trage la prezidențiale. Puciștii i-au pus în vedere Vioricăi Dăncilă să nu plece de la Palatul Victoria fără să dea banii pentru primării și cei din PNDL 1 și PNDL 2.

La nici 24 de ore după ce Cabinetul Dăncilă a picat în Parlament, liderii de organizații s-au întâlnit de urgență în biroul lui Marcel Ciolacu pentru a face planul de bătaie pentru perioada care urmează. Puciștii au fost de acord să o susțină pe Dăncilă la prezidențiale cu două condiții: aceasta să plece din fruntea partidului după ce o să piardă alegerile și să dea în ultima ședință de Guvern banii promiși pentru cei din teritoriu.

Mutarea în forță a liderilor de organizații nu a luat-o prin surprindere pe Viorica Dăncilă, dar președintele PSD nu a avut capacitatea să reacționeze. A trebuit să accepte condițiile care i s-au pus, iar acest lucru s-a văzut în ultimele două evenimente organizate de PSD.

Teodorovici și Fifor, scoși din prima linie

În Comitetul Executiv de vineri seara, convocat la Vila Lac, Paul Stănescu și Claudiu Manda au cerut suspendarea din partid a lui Mihai Fifor și înlocuirea acestuia din funcția de secretar general. Fifor și Teodorovici au fost scoși din prima linie de șefii de organizații, care au cerut ca ei să fie consultați când se iau decizii în partid. Deși și-au păstrat formal funcțiile, puterea celor doi a scăzut după moțiunea de cenzură, iar Viorica Dăncilă a trebuit să accepte pactul propus de șefii de organizații.

Lansarea Vioricăi Dăncilă de la Romexpo a evidențiat noua putere din PSD. Mihai Fifor și Eugen Teodorovici nu au primit dreptul de a ține discursuri pe scenă, microfonul aparținând celor din teritoriu și liderului informal al acestora: Marcel Ciolacu. Deși era lansarea Vioricăi Dăncilă pentru Palatul Cotroceni, s-a vorbit puțin despre realizările acesteia, ci mai mult despre viitorul PSD. Miniștrii nu au primit nici ei locul cuvenit, neprimind ocazia de a ține discursuri despre realizările guvernării. Au vorbit însă Marcel Ciolacu sau Lia Olguța Vasilescu.

Ultima dorință a liderilor din teritoriu

Ultima dorință a liderilor din teritoriu înainte de plecarea Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria e ca aceasta să trimită mulți bani în județe. De peste două luni sunt așteptați 1.4 miliarde de lei pentru primării, ca parte a rectificării bugetare din august. Multe primării spun că nu vor mai putea funcționa dacă nu vin aceste sume de la București. Dar șefii de organizații vor și decontarea sumelor din programul PNDL1 și PNDL2. Ședința de Guvern nu are pe ordinea de zi aceste două puncte foarte importante pentru liderii de organizații, dar ele au fost promise de Viorica Dăncilă.

Dacă îndeplinește aceste ultime cerințe ale partidului, aceasta o să fie lăsată să aibă o campanie liniștită la prezidențiale. Partidul se află însă într-o perioadă de tranziție de la putere spre Opoziție, de la Viorica Dăncilă către viitorul președinte al PSD, încălzit pe margine fiind Marcel Ciolacu.

Inquam photos/ Octav Ganea

Articolul ANALIZĂ Baronii PSD iau partea leului și în partid și de la Guvern. Ultimul tun cerut înaintea plecării din Palatul Victoria apare prima dată în Main News.

Source: New feed