ANALIZĂ Agonia Guvernului Dăncilă. PSD mută focul în ALDE pentru trădarea lui Tăriceanu

479

PSD a demarat operațiunea de racolare a membrilor ALDE care nu vor să părăsească tabăra puterii, promițând funcții la nivel central, dar și la nivel local. Rămas fără majoritate în Parlament, Guvernul este blocat, iar peședinții se întrunesc într-o ședință pentru a stabili dacă riscă un vot în Parlament pentru un Cabinet restructurat.

Parlamentul a devenit în ultimele zece zile un loc în care se negociază cu fiecare parlamentar din ALDE pentru ca oamenii lui Tăriceanu să-l trădeze pe acesta. În joc sunt 31 de voturi de care cei din PSD au mare nevoie pentru un vot de învestitură sau pentru a bloca o moțiune de cenzură. Revolta din ALDE este condusă la Senat de grupul Meleșcanu – Zamfir, în timp ce în Camera Deputaților liderii sunt Cucșa și Cupă. Aceștia nu îl atacă direct pe Tăriceanu, dar au lansat mesaje dure împotriva alianței cu ProRomânia și împotriva lui Daniel Chițoiu, secretarul general al ALDE. Ei spun că linia pe care s-a înscris partidul este una greșită, că perspectivele pentru 2020 sunt sumbre și duc partidul spre o fuziune nedorită cu Victor Ponta.

De aici se așteaptă să apară ruptura în ALDE, partidul riscând să fie împărțit între PSD și Victor Ponta.

Oferta PSD pentru oamenii din ALDE

PSD îl susține pe Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului, dar Dăncilă le-a spus senatorilor săi că mișcarea țintește un grup mai mare din ALDE care trebuie să rămână în tabăra puterii. În spatele fiecărui deputat sau senator din ALDE stau însă și alte funcții obținute în județ. Sunt șefi de deconcentrate, prefecți, șefi de Agenție, rude, care depind de menținerea la guvernare.

PSD promite că niciunul nu va pleca din funcție dacă parlamentarii săi sprijină Guvernul.

Situația este atât de dramatică pentru Cabinetul Dăncilă încât se promit și funcții de ministru, cei din PSD spunând că oricum nu au ce pierde. Guvernarea pentru câteva fotolii de ministru este un deal ușor de acceptat de cei din Kiseleff și de baronii din teritoriu. Primii din ALDE care au acceptat trocul cu PSD au fost Ramona Mănescu și Teodor Meleșcanu. Pentru a se feri de trădările din partid, Tăriceanu a impus la ultima ședință de partid o Rezoluție, prin care oricine acceptă oferta PSD este considerat automat exclus din partid.

PSD decide dacă riscă să vină cu restructurarea în Parlament

Dăncilă și-a chemat astăzi liderii din teritoriu la o ședință importantă pentru a decide dacă riscă un vot în Parlament pentru restructurarea Guvernului. La ședința de la malul mării de la finalul lunii august, premierul a evitat să pună acest subiect pe ordinea de zi, așteptând să vadă decizia de la Cotroceni. Klaus Iohannis a respins propunerile de miniștri interimari, cerându-i lui Dăncilă să vină în Parlament pentru un vot de învestitură. Problema pentru Guvern se va accentua în perioada următoare, deoarece urmează să expire și interimatul pentru alte ministere. Spre exemplu, pe 12 septembrie expiră mandatul de interimar al lui Mihai Fifor la Interne. Următorul minister care poate rămâne fără conducere este Ministerul Educației. În această situația, PSD s-a adresat Curții Constituționale, dar nu se așteaptă ca o decizie să fie luată mai devreme de două săptămâni.

Opoziția trebuie să decidă când depune moțiunea de cenzură

Jocul între Putere și Opoziție este legat de cine face primul mișcarea. Dacă ar mișca primul, Guvernul ar fi obligat să adune el 233 de voturi în Parlament. Dacă Opoziția depune prima moțiunea de cenzură, atunci ea va trebui să strângă cele 233 de voturi. Ludovic Orban a anunțat că a negociat deja cu USR, PMP, UDMR și ALDE pentru a obține voturile necesare la moțiunea de cenzură. Singura incertitudine rămâne în jurul ProRomânia, care anunță că vrea să dea jos Guvernul, dar nu semnează moțiunea de cenzură fără să știe cine o să fie viitorul premier. Klaus Iohannis a anunțat că nu va mai nominaliza încă un nume de premier de la PSD și că Guvernul are obligația de a-și demonstra majoritatea în Parlament.

Vot pentru șefia Senatului

PSD trebuie să decidă astăzi dacă își menține ca Teodor Meleșcanu să preia șefia Senatului. Acesta va trebui să le arate social-democraților pe cine a convins să îi fie alături din ALDE. Dacă aduce peste 10 voturi în Parlament pentru PSD din zona ALDE, planul cu Meleșcanu este considerat un succes pentru Dăncilă. În caz contrar, întreaga negociere este privită ca un eșec de senatorii PSD, nemulțumiți de acest troc încheiat peste capul lor. Marți este programat votul în Senat, iar în cursă s-au înscris Teodor Meleșcanu, susținut de PSD, Alina Gorghiu, sprijinită de PNL și USR și Ion Popa, propunerea ALDE.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Articolul ANALIZĂ Agonia Guvernului Dăncilă. PSD mută focul în ALDE pentru trădarea lui Tăriceanu apare prima dată în Main News.

Source: New feed