Analiză Adevărul: UDMR, prinsă între avantajele guvernării şi cele ale mariajului din interes cu Budapesta

104

UDMR e în continuare adepta unui joc politic dublu: se bucură de avantajele prezenţei la putere în România, prin funcţii şi influenţă, dar ezită să ia distanţă de Budapesta, loc de unde sunt pompate fondurile către fundaţiile apropiate Uniunii, notează ziarul Adevărul.

Conform sursei citate, Uniunea Democrată a Maghiară din România, formaţiune aflată în atenţia publică în urma declaraţiilor controversate ale premierului Ungariei, Viktor Orban, menţine în continuare o poziţionare ambiguă în ceea ce priveşte partenerii politici pe care îi consideră mai importanţi. Pentru că UDMR, reprezentanta unui comunităţi de peste un milion de persoane, încearcă să fie în acelaşi timp o voce a guvernării de la Bucureşti, însă şi un ecou al celei de la Budapesta, în condiţiile în care în ultimii ani relaţiile cu FIDESZ, partidul guvernamental din care face parte şi Viktor Orban, au devenit foarte strânse.

Zestrea de la Bucureşti

Fiind la putere, UDMR are un vicepremier şi trei miniştri: ai Dezvoltării, Mediului şi Sportului. Deşi la negocierile purtate cu PSD şi PNL în toamna trecută, Uniunii i-ar fi revenit doar opt funcţii de secretar de stat şi de subsecretar de stat, până la urmă formaţiunea condusă de Kelemen Hunor a ajuns să aibă 12 demnitari din al doilea eşalon ministerial. Mai precis, cei mai mulţi demnitari îi are la Dezvoltare, adică doi, un secretar de stat şi un subsecretar, pe lângă faptul că au şi ministrul, iar reprezentanţi au şi în alte instituții-cheie, cum ar fi Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene sau la Ministerul Transporturilor.

UDMR a primit în actuala formulă guvernamentală şi cinci prefecturi pentru a le conduce, adică Arad, Covasna, Cluj, Satu Mare şi Sălaj. Ulterior, liberalii au reuşit să-i convingă pe cei din UDMR să renunţe la funcţia din Cluj. În plus, UDMR beneficiază de zeci de funcţii în deconcentrate şi agenţii, autorităţi sau oficii ale statului.

Legăturile cu Budapesta

Pe de altă parte, către ONG-urile UDMR sau apropiate de Uniune vin de câţiva ani fonduri consistente furnizate de Guvernul de la Budapesta. Principala resursă e Fondul Bethlen Gabor al Guvernului ungar. Potrivit publicaţiei independente „Atlatszo Erdely”, care constant a investigat aspectul fondurilor care vin de la Budapesta pentru comunitatea maghiară din Transilvania şi pentru fundaţiile din jurul UDMR, apogeul a fost în 2020, când 365 de milioane de euro ar fi plecat spre Transilvania.

Pe de altă parte, potrivit datelor pentru 2021, ar fi fost date doar 91,5 milioane. Printre fundaţiile din siajul UDMR sunt Fundaţia Communitas, Fundaţia pentru Şcoală, Fundaţia Pro Economica sau Fundaţia Eurotrans (ultima fiind condusă de şeful de cabinet al lui Kelemen Hunor). De asemenea, preşedintele executiv al UDMR, Balazs Attila, este membru al Consiliului de Administraţie al Pro Economica, o fundaţie care a dat drumul la un program de dezvoltare economică a Transilvaniei, cu sprijin de la Guvernul Ungariei. Tot în acel CA este şi Novak Levente (vicepreşedinte al UDMR – Departamentul pentru organizaţii teritoriale). De altfel, banii Budapestei au mers şi în domenii mai vizibile pentru publicul larg, cum e fotbalul, clubul Sepsi OSK fiind deţinut de Sepsi OSK S.A., o societate pe acţiuni care s-a bucurat fondurile venite direct de la Executivul de la Budapesta.

Citește întreg articolul pe Adevărul.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Analiză Adevărul: UDMR, prinsă între avantajele guvernării şi cele ale mariajului din interes cu Budapesta apare prima dată în Main News.

Source: New feed