Ambasadorul Israelului, după ce AUR a minimizat Holocaustul: Dovadă a lipsei de asumare, a ignoranței

19

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a reacționat marți, 4 ianuarie, la declarațiile reprezentanților AUR, care au minimizat tragedia Holocaustului. Diplomatul condamnă „vehement atitudinea și afirmațiile jignitoare” dintr-un comunicat transmis de AUR, în care partidul numește istoria Holocaustului „temă minoră” pentru a fi studiată ca materie separată în școli.

„Condamn vehement atitudinea și afirmațiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o „temă minoră” de abordat în sistemul educațional din România.

Am susținut constant că informarea justă și obiectivă asupra ororilor care s-au petrecut în timpul Holocaustului din #România este necesară pentru a evita ca astfel de tragedii să se repete. Noua generație trebuie sa cunoască în profunzime aceasta pagină neagră din istoria omenirii, astfel încât să înțeleagă că antisemitismul, xenofobia și intoleranța nu își au locul în societatea de astăzi și că acestea contravin valorilor democratice și europene însușite de România. Legea privind introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul”, adoptată de Parlamentul României și promulgată recent de Președintele Klaus Iohannis, oferă elevilor prilejul de a înțelege acest episod crunt, dar și importanța compasiunii”, a transmis ambasadorul Israelului în România marți, 4 ianuarie.

Diplomatul a punctat că „astfel de afirmații constituie o dovadă fățișă fie a lipsei de asumare, fie a ignoranței”.

„Este important de menționat că acestea se încadrează în definiția negării Holocaustului emisă de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), aceeași instituție care a adoptat definiția antisemitismului în timpul președinției române.

Reacțiile extremiste ne amintesc că ideologiile și manifestările radicale își fac simțită prezența și astăzi. Sunt convins că poporul român va alege adevărul istoric în defavoarea discursului antisemit”, a conchis David Saranga.

Context

Într-un comunicat transmis luni, 3 ianuarie, AUR numește istoria Holocaustului „temă minoră” pentru a fi studiată ca materie separată în școli.

„(…)în ultimii ani, se constată o acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România prin ridicarea la rangul de ‘materii’ a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecții în cadrul materiilor existente (ex. educație sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanței acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generații: științele exacte, Limba și literatura română, Istoria națională”, arată AUR într-un comunicat de presă.

Copresedinte AUR, simpatizant al Mișcării Legionare

Poziția AUR nu ar trebui să ne mire, dacă privim mai îndeaproape pozițiile liderilor acestui partid, până să ajungă să ocupe funcții politice importante. De pildă, într-un articol scris în 2015, copreședintele AUR Claudiu Târziu își exprimă fără perdea simpatiile pentru Mișcarea Legionară, ai cărei lideri au ordonat masacre antisemite în România.

„Una peste alta, toţi cei care îndrăznesc să se afirme ca oameni de dreapta ar trebui să conştietizeze că a despărţi Dreapta românească de istoria Mişcării Legionare (care a fost un fenomen irepetabil – nu vă temeţi, fraţi estropiaţi!) este imposibil. Dreapta, ca să rămînă Dreapta, trebuie să asume şi să înveţe ce e de învăţat din această istorie”, opina Claudiu Târziu, într-un articol publicat în revista Rost.

Minimizarea Holocaustului de către politicieni

Discursul de minimizare a Holocaustului nu este întâlnit doar la reprezentanții AUR, ci și la lideri ai altor partide. Actualul primar al Craiovei, Olguța Vasilescu, l-a comparat pe Klaus Iohannis cu „un șef de lagăr”, Victor Ponta l-a numit „fascist” pe șeful statului iar fostul ministru al agriculturii Petre Daea a vorbit despre „Holocaustul porcilor”, referindu-se la incinerarea animalelor moarte din cauza pestei porcine.

Foto: Facebook/ Ambasada Israelului în România

Articolul Ambasadorul Israelului, după ce AUR a minimizat Holocaustul: Dovadă a lipsei de asumare, a ignoranței apare prima dată în Main News.

Source: New feed