Alexandru Rafila, despre certificatul verde pentru vaccinare: Nu este vorba de discriminare, e vorba de facilitare şi de uniformizare a procedurilor

25

Certificatul verde digital nu reprezintă o discriminare între cetățenii vaccinați și cei nevaccinați, acesta fiind un mijloc de facilitare a călătoriilor în interiorul Uniunii Europene, consideră deputatul PSD, Alexandru Rafila.

„Din punctul de vedere al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie şi nu trebuie să realizeze o discriminare, o segregare, pentru că discriminarea şi segregarea au ca rezultat pe termen mediu un eşec al campaniilor de vaccinare. Nu este vorba de discriminare, e vorba de facilitare şi de uniformizare a procedurilor la nivelul Uniunii Europene. În momentul de faţă, dacă vrei să mergi în Belgia, vă dau exemplul europarlamentarilor, ei trebuie să se ducă cu un test acolo, chiar dacă au fost vaccinaţi. În momentul în care apare un document care poate să fie recunoscut de toate statele membre legat de vaccinare, nu o să mai fie nevoie pentru toată lumea care a fost vaccinată şi care circulă în interiorul spaţiului comunitar să se testeze. Cei care nu se vaccinează nu trebuie însă să fie discriminaţi şi atunci ei merg cu un test. E o facilitare, o creştere a vitezei de circulaţie, nu trebuie interpretată ca discriminare. Greşeala e atunci când vrei să obţii o acoperire vaccinală mai bună şi induci ideea că vaccinarea îţi oferă nişte avantaje. Sigur, îţi oferă avantajul că nu-ţi mai faci testul respectiv”, a declarat Alexandru Rafila duminică seară, la Digi 24, citat de News.ro.

Începând cu data 1 iulie la nivel european va fi implementat certificatul verde digital, care va facilita călătoriile între statele membre ale Uniunii Europene. Acestea vor putea fi descărcate în România de pe o platformă dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Platforma STS va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei.

Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Alexandru Rafila, despre certificatul verde pentru vaccinare: Nu este vorba de discriminare, e vorba de facilitare şi de uniformizare a procedurilor apare prima dată în Main News.

Source: New feed