Alexandru Rafila a prezentat programul PSD pentru domeniul Sănătății / Grindeanu: Măsurile sunt luate de experţi, nu de impostori ca la PNL

29

Alexandru Rafila, candidat din partea Partidului Social Democrat la alegerile parlamentare, a prezentat programul partidului pentru domeniul Sănătății. Printre proiectele prezentate, se numără înființarea unei rețele naționale de centre medicale comunitare și îngrijirea persoanelor vârstnice la domiciliu. 

Partidul Social Democrat își propune să construiască 800 de centre medicale comunitare, în cadrul cărora ar putea să lucreze trei sau patru medici de familie.

Am propus în acest program să facem o reţea naţională de centre medicale comunitare. Mă refer la faptul că în comunele din România cu o populaţie mai mare de 5.000 de locuitori şi probabil câteva din cele care au între 4 şi 5.000 de locuitori putem să înfiinţăm o astfel de reţea naţională de centre comunitare. Am estimat un necesar, într-o primă fază, în primul ciclu electoral, până în anul 2024, de 800 de astfel de centre. Un cost mediu de înfiinţare a unui astfel de centru – probabil în jur de 500.000 de euro, iar numărul de beneficiari, având în vedere că într-un centru ar putea să lucreze 3-4 medici de familie, ar fi de circa 6 milioane de locuitori. Acest pas, dacă va fi îndeplinit, va reprezenta cheia reconstrucţiei întregului sistem de sănătate, pentru că îl legăm de reţeaua de centre de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate. Adică, omul într-un areal relativ mic are acces la serviciile de medicină primară şi nu numai, la asistenţă socială şi asistenţă comunitară şi, de asemenea, încercăm în măsura posibilului asistenţă medicală stomatologică„, a spus Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Alexandru Rafila a mai precizat că PSD propune dezvoltarea unui sistem de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice.

În mediul rural, dar şi în oraşe stau foarte mulţi oameni singuri. În mediul rural există 1,7 milioane de persoane cu vârsta de peste 70 de ani care sunt singure, nu au pe nimeni, trăiesc singure. Cine îi ajută pe aceşti oameni în situaţia pandemiei? Cine îi ajută să îşi obţină medicamentele, să le facă mici intervenţii medicale de care au nevoie? Dezvoltarea acestui sistem de îngrijire la domiciliu este esenţială pentru aceste persoane. Şi în mediul urban există un număr similar. În mediul rural comunitatea de obicei îi cunoaşte, dar sunt în oraşe oameni care sunt singuri în blocuri de garsoniere, nu-i cunoaşte nimeni. Ăsta trebuie să fie de fapt mesajul pe care trebuie să îl dăm, trebuie să reconstruim spiritul comunitar, să avem comunităţi sănătoase, educate, sigure. Noi trebuie să ne reîntoarcem cu toţii să fim parte a comunităţii, să avem conştiinţa apartenenţei la comunitate, iar menţinerea sănătăţii comunităţii înseamnă menţinerea sănătăţii fiecăruia dintre membrii acelei comunităţi”, a precizat Alexandru Rafila.

Prezent și el la lansarea programului PSD pentru Sănătate, Sorin Grindeanu a declarat că măsurile propuse de partid în combaterea pandemiei de coronavirus ar fi luate de experți, „nu de impostori ca la PNL”.

Suntem onoraţi că în acest demers îi avem alături de noi pe cei mai buni specialişti în domeniul medical pe care îi are România. Toate măsurile din planul PSD pentru combaterea pandemiei sunt luate de experţi, nu de impostori ca la PNL. Sunt măsuri concrete, coerente, care vor ajuta România să treacă de această criză şi să redevenim puternici. Planul PSD poate fi pus în aplicare din prima zi. Este un plan simplu, pe care fiecare român îl poate înţelege şi îl poate sprijini. De aceea, fiecare român va fi parte a acestui plan. Nimic nu este mai important decât sănătatea şi siguranţa poporului român”, a precizat Sorin Grindeanu.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Alexandru Rafila a prezentat programul PSD pentru domeniul Sănătății / Grindeanu: Măsurile sunt luate de experţi, nu de impostori ca la PNL apare prima dată în Main News.

Source: New feed