Alegeri cruciale în Germania | Cine va fi succesorul lui Merkel? Iată favoriții

30

Duminică, 26 septembrie, au loc alegeri parlamentare în Germania. Rezultatul va determina cine o va înlocui pe Angela Merkel după aproape 16 ani în funcția de cancelar. Aproximativ 60,4 milioane de alegători sunt așteptați la urne. 

Votanții nu-l vor alege direct pe noul cancelar, ci pe membrii parlamentului, Bundestag, care vor avea mandate de patru ani. Ulterior, ei vor alege un cancelar pentru a conduce un nou guvern.

Timp de 16 ani, cancelarul Angela Merkel a condus un guvern de creștin-democrați de centru-dreapta (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială, CDU/ CSU).

În total, sunt 47 de partide care participă la alegerile din acest an. Pentru a intra în parlament, un partid trebuie să treacă pragul de 5% sau să aibă trei candidați aleși direct. Cele mai multe nu ating acest prag minim necesar.

În prezent, locurile din Bundestag-ul german sunt deţinute de şapte partide.

  • Uniunea Creștin-Democrată (CDU)
  • Partidul Social Democrat (SPD)
  • Alternativa pentru Germania (AfD)
  • Partidul Liber Democrat (FDP)
  • Stânga (DIE LINKE)
  • Alianța90/Verzii (GRÜNE)
  • Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU)

Cine sunt favoriții

Deși votanții nu-l votează direct pe viitorul cancelar, există deja favoriți pentru funcția de cancelar al Germaniei. Trei nume se remarcă – Annalena Baerbock, Armin Laschet și Olaf Scholz.

Armin Laschet (CDU/ CSU)

Armin Laschet este de patru ani prim-ministru în Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land al Germaniei. El este un apropiat al Angelei Merkel și omul pe care chiar cancelarul german și-l dorește în funcția pe care o părăsește după 16 ani.

Laschet a fost numit în ianuarie lider al Uniunii Creștin-Democratice.

Annalena Baerbock (Verzi)

Annalena Baerbock este candidata partidului verzilor la funcţia de cancelar al Germaniei. Ea este prima candidată a Verzilor la postul de cancelar. Baerbock conduce partidul din 2018, fiind membră în Bundestag din 2013.

Olaf Scholz (SPD)

Candidatul SPD pentru funcţia de cancelar este Olaf Scholz, ministru federal de finanțe și vicecancelar în cabinetul condus de Angela Merkel. Din 2011 până în 2018 a fost primar general al orașului Hamburg.

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Articolul Alegeri cruciale în Germania | Cine va fi succesorul lui Merkel? Iată favoriții apare prima dată în Main News.

Source: New feed