AEP cere românilor din diaspora să se înscrie pe portalul www.votstrainatate.ro. 5328 de persoane s-au înregistrat până acum

513

5328 de români s-au înregistrat, de pe 28 iulie și până acum pe portalul www.votstrainatate.ro. Cifra a fost comunicată de Autoritatea Electorală Permanentă, care îi îndeamna pe toți românii stabiliți în străînătate și care vor să voteze la alegerile prezidențiale să se preinregistreze pe acest portal.  2810 persoane s-au înscris pentru a vota la secția de votare, iar 2552, pentru a vota prin corespondență. 

„Pentru bună informare a alegătorilor, enumerăm avantajele înregistrării cu opțiunea pentru votul prin corespondență:

– posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură;

– evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare;

– evitarea costurilor deplasării la secţia de votare”, se precizează în comunicatul AEP. 

AEP: un vot exprimat la secție costă 50 de euro, un vot prin corespondență costă 25 de euro

Autoritatea Electorală a pus la dispoziția românilor care sunt stabiliți în afara țării portalul www.votstrainatate.ro, unde aceștia se pot preinregistra, astfel încât autoritățile să aiba o evidență cât mai exactă a numărului de secții de votare ce urmează să fie înființate. Potrivit calculelor, pentru funcționarea unei secții de votare este necesară suma de 100.000 de euro.  Suma include chiria pe cele opt zile necesare funcționării secției de votare (trei zile destinate votării efective și o zi pentru activitățile administrative ulterioare votării, pentru fiecare tur de scrutin în parte), precum și remunerația personalului acesteia.

Asta înseamnă că, pentru un vot exprimat prin corespondență  statul român cheltuie 25 de euro, în timp ce pentru un vot exprimat la secție, se cheltuie 50 de euro, pentru ambele tururi de scrutin. 

„Date fiind aceste estimări, atragem atenția cetățenilor cu drept de vot care se înregistrează online să acționeze cu onestitate și corectitudine, astfel încât solicitarea acestora să reflecte situația reală.  Din informațiile AEP există alegători care s-au înregistrat cu opțiunea de a vota la o secție de votare, deși nu locuiesc în străinătate și nici nu intenționează să călătorească în afară țării în zilele destinate alegerilor, și anume 8/9/10 noiembrie și 22/23/24 noiembrie 2019. Aceste fapte pot atrage înființarea artificială de secțîi de votare, în detrimentul alegătorilor care intenționează cu adevărat să voteze la o secție de votare din străînătate și ridică, implicit, costurile în mod nejustificat”, se precizează în comunicatul AEP

Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Articolul AEP cere românilor din diaspora să se înscrie pe portalul www.votstrainatate.ro. 5328 de persoane s-au înregistrat până acum apare prima dată în Main News.

Source: New feed