Adrian Câciu, despre rectificarea bugetară: Deficitul se va menţine în termenii agreați cu CE. Nu avem un derapaj

158

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat joi, 21 iulie, referitor la rectificarea bugetară pe care o va face Guvernul că deficitul se va menţine în termenii agreaţi de către Executiv cu reprezentanţii Comisiei Europene.

„Ce mesaj transmit şi transmite Guvernul cu această rectificare bugetară? Deficitul se va menţine în termenii pe care i-am agreat cu Comisia Europeană. Deci, nu avem un derapaj de deficit. Faţă de anul trecut reducem pragul, e cu un punct procentual mai mic decât anul trecut, în primul semestru. Avem stabilitate din perspectiva rezultatelor şi politicii fiscal bugetare, avem stabilitate politică.

Avem o creştere economică. Era anticipată, din punctul meu de vedere. Totuşi inflaţia se resimte în buzunarul cetăţenilor, pentru că puseul inflaţionist este mare. Măsurile sunt în zona de a face suportabilă, noi am acţionat în a atenua efectele, pentru că e vorba doar de criza din Ucraina, e vorba de inflaţie, vedem ce se întâmplă cu combustibilul. Deci, trebuie să venim cu măsuri în continuare pentru a combate efectele erodării puterii de cumpărare a cetăţenilor”, a afirmat Adrian Câciu, joi, la Antena 3.

El a adăugat că trebuie luate măsuri pentru atenuarea creşterii preţurilor la utilităţi, dar şi recuperarea unor restanţe la investiţiile publice.

„Trebuie să vii să să atenuezi efectul creşterii preţurilor la utilităţi pe de o parte, dar să ai curaj de a investi. Văd nişte motoare de creştere care nu sunt folosite la potenţial. Trebuie dezvoltat sectorul de construcţii. Sunt anumite sectoare care lucrează sub potenţial. Motivul e simplu, preţurile au crescut. Atunci, investiţiile trebuie să îşi primească preţul corect. Avem câteva restanţe la zona de investiţii publice. Ele trebuie recuperate. Totul trebuie făcut în acest cerc. Nu trebuie să te axezi numai pe o problemă”, a completat ministrul Finanţelor.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că urmează ca rectificarea bugetară să se producă în prima decadă a lunii august şi a precizat că există angajamentele care trebuie respectate, respectiv acea reducere de 10% a cheltuielilor pentru bunuri şi servicii, de la fiecare minister în parte. Şeful Executivului a menţionat că are loc şi o analiză prin care să se asigure coerenţa programelor Sprijin pentru România.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Adrian Câciu, despre rectificarea bugetară: Deficitul se va menţine în termenii agreați cu CE. Nu avem un derapaj apare prima dată în Main News.

Source: New feed