Adina Vălean, propusă comisar european, va fi audiată marți în comisiile de specialitate din Parlament

105

Eurodeputatul PNL, Adina Vălean, propusă comisar european, va fi audiată marți în comisiile de specialitate ale Parlamentului României, potrivit deputatului USR Iulian Budăi.

„În sfârşit, cu mare întârziere, după ce deja propunerea a fost acceptată de către Von der Leyen, avem planificată în Parlament audierea propunerii de comisar din partea României. Mâine (marţi – n.r.), la ora 12.00, în Comisiile Reunite de Afaceri Europene, va avea loc audierea doamnei Adina Vălean, propunerea Guvernului României pentru poziţia de comisar european pe Transporturi. Dacă aveţi întrebări pe care aţi dori să le adresez dumneaei, vă rog să îmi scrieţi aici sau în privat”, a scris Iulian Bulai, membru în comisia pentru afaceri europene a Camerei, pe Facebook.

Adina Vălean va fi audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului European pe 14 noiembrie.

Nominalizarea comisarului european, motiv de dispută între USR și PNL

Nominalizarea comisarului european a devenit motiv de dispută între USR și PNL, premierul fiind acuzat că a încălcat acordul politic prin desemnarea, fără consultări, a Adinei Vălean în această funcţie.

„Ludovic Orban ne-a privit în ochi și ne-a spus „Absolut de acord!” în privința consultării partidelor și Parlamentului înainte de nominalizarea comisarului european.

Apoi a semnat un text scris cu USR în care noi ne angajam să dăm votul de învestitură guvernului, iar PNL și dl. Orban se angajau printre altele că: „Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.”

Înțeleg că dl. Orban s-a șters pe pantofi cu acordul politic și a trimis propunerea de comisar fără nicio consultare. Ba mai mult, este deja acceptată de Comisia Europeană.

Înțeleg că promisiunile dlui. Orban și cuvântul dat nu au o valoare prea mare.

Înțeleg că legea valorează cât a valorat și pentru Dăncilă. Legea 373/2013 prevede că „Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene”.

Evident audierea trebuie făcută ÎNAINTE de nominalizare, altfel ce sens are? Cel mult sensul pe care, omorând logica, se chinuiau acum câteva săptămâni domnii Iordache și Ciolacu să-l dea. Acum și PNL face același lucru.

Luni în Parlament dl. Orban și-a încheiat intervenția prin a ne spune, de la microfon: „Aveți încredere în mine.”

Încrederea începe cu respectarea cuvântului dat. Noi ni l-am respectat”, a scris deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook.

Europarlamentarul PNL, Adina Vălean, ar fi fost acceptată de președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, pentru funcția de comisar european din partea României

Articolul Adina Vălean, propusă comisar european, va fi audiată marți în comisiile de specialitate din Parlament apare prima dată în Main News.

Source: New feed