A început campania electorală/14 candidați au fost validați de BEC/Românii din străinătate pot vota timp de 3 zile

453

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început, sâmbătă, la ora 0.00 și se va încheia, pe data de 9 noiembrie, la ora 7.00. În premieră, românii din străinătate vor vota timp de trei zile: În plus, ei au la dispoziție și votul prin corespondență pentru care au optat deja peste 41.000 de români. Pe buletinele de vot sunt 14 candidați care își doresc funcția de președinte al României. 

După perioada pre-electorală când candidații au avut posibilitatea de a își face promovare outdoor în funcție de bugetele de care dispun, în campania electorală regulile sunt mult mai stricte. Toți candidații au fost nevoiți să elimine toate materialele publicitare expuse.

În timpul campaniei electorale legea permite doar afişele cu dimensiunile prevăzute de Legea 334 şi în locurile speciale de afişaj electoral stabilite de autoritățile locale.

Primarii sunt obligaţi ca, până la începerea campaniei electorale, să stabilească locuri speciale pentru afişajul electoral, ţinând seama de numărul candidaților care participă la alegeri, astfel încât toți să aibă posibilitatea să se expună. Sunt interzise orice cadouri electorale.

Pe de altă parte, candidații au posibilitatea de a se promova la radi și la tv, atât în emisiuni electorale gratuite, dar și prin spoturi plătite.

„Campania electorală se asigură prin serviciile publice şi private de radio şi televiziune. Candidaţii beneficiază de timp de antenă gratuit la posturile de radio şi televiziune publice şi private şi de timp de antenă contra-cost. E asigurată obligatoriu partea de timp de antenă gratuit, astfel încât să fim siguri că toţi candidaţii vor avea acces în acelaşi fel şi la radio, şi la televiziune (…) Timpii de antenă contra-cost, potrivit legii, se asigură candidaţilor – în momentul de faţă avem doi candidaţi independenţi – şi formaţiunilor politice care susţin candidaţii în această competiţie, celor 12 formaţiuni politice, astfel încât să ne asigurăm că va exista o unitate de măsură pentru toţi competitorii electorali”, a explicat preşedintele AEP într-o conferinţă de presă.

Candidaţii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-mediei. Organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislaţia în vigoare. Este interzisă campania electorală în unităţile militare, în școli, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare.
În timpul campaniei electorale primarii asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, prevede legislaţia.

Ordinea candidaților pe buletinele de vot

La alegerile prezidenţiale din 2019 au fost validate 14 candidaturi. Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea acestora pe buletinele de vot.

1. Klaus Werner Iohannis, susţinut de PNL, actualul preşedinte
2. Theodor Paleologu, susţinut de PMP
3. Ilie-Dan Barna, susţinut de Alianţa 2020 USR PLUS
4. Hunor Kelemen, susţinut de UDMR
5. Vasilica-Viorica Dăncilă, susţinută de PSD
6. Cătălin Sorin Ivan, susţinut de Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională
7. Ninel Peia, susţinut de Partidul Neamul Românesc
8. Sebastian-Constantin Popescu, susţinut de Partidul Noua Românie
9. John Ion Banu, susţinut de Partidul Naţiunea Română
10. Mircea Diaconu, candidat susţinut de Alianţa electorală ”UN OM”, formată din ALDE şi Pro România
11. Bogdan-Dragoş-Aureliu Marian-Stanoevici, candidat independent
12. Ramona Ioana Bruynseels, susţinută de Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
13. Viorel Cataramă, susţinut de Dreapta Liberală
14. Alexandru Cumpănaşu, candidat independent

Care sunt noutățile legislative pentru alegerile prezidențiale

  • pentru prima dată românii din străinătate vor putea vota timp de trei zile – pe 8,9,10 noiembrie, între orele 7.00 și 21.00
  • în fiecare dintre cele trei zile, programul se poate prelungi până la ora 23.59, dacă sunt persoane la rând;
  • Pentru votul prin corespondenţă, alegătorii primesc acasă, prin poştă, toate documentele necesare şi trebuie să le trimită înapoi pe cele aferente turului întâi până în 7 noiembrie
  •  românii din străinătate care nu s-au înscris pentru votul prin corespondență pot vota la secțiile de votare.

Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat 444 de secţii de votare în străinătate. Deocamdată, pentru Franţa au fost propuse 8 secţii, pentru Germania – 84, în Italia – 22, Marea Britanie – 8, Spania – 37 de secţii, însă lista urmează să fie completată.

Vineri seară, MAE a anunţat că a mai transmis AEP propuneri pentru încă 270 de secţii de votare, până la data scrutinului estimându-se că vor exista peste 800 de secţii de votare, aproape dublu faţă de numărul secţiilor amenajate la alegerile europarlamentare.

În ţară, scrutinul se va organiza în 10 noiembrie, între orele 7.00 şi 21.00. ŞI aici, programul de vot poate fi prelungit până la ora 23.59, dacă sunt alegători.

Campania electorală se va încheia în 9 noiembrie, la ora 7.00.

foto: cvlpress.ro

Articolul A început campania electorală/14 candidați au fost validați de BEC/Românii din străinătate pot vota timp de 3 zile apare prima dată în Main News.

Source: New feed