50 de voturi blochează Parlamentul, cine riscă primul? Dăncilă se teme de restructurare, Orban amenință cu moțiunea de cenzură

490

Situația în Parlament este blocată de 50 de voturi, despre care nu se poate spune că siguranță în ce direcție vor merge în cazul unei moțiuni de cenzură sau dacă Guvernul vine să ceară votul de încredere pentru restructurare. Negocierile se desfășoară la bucată, fiecare încercând să obțină cât mai mult de pe urma votului său.

Viorica Dăncilă afirmă că nu se teme să vină cu restructurarea în Parlament, iar Ludovic Orban amenință de peste trei săptămâni cu moțiunea de cenzură. Dincolo de vorbe, niciunul nu a făcut nimic concret, ci doar se poartă negocieri pentru asigurarea majorității. Problema o reprezintă cele 50 de voturi ale parlamentarilor care pot să își schimbe opțiunea de la o zi la alta.

Minoritățile naționale au 17 voturi, ALDE a rămas cu 16 membri în Camera Deputaților, iar PMP are și el 12 deputați. În Senat, grupul ALDE a fost desființat, iar grupul neafiliaților conține 21 de membri de la PMP, ALDE și Pro România.

Puterea și Opoziția se invită să facă primul pas, deoarece este foarte important cine este obligat să strângă cele 233 de voturi. Dacă Guvernul vine cu restructurarea în Parlament, atunci premierul Dăncilă trebuie să adune de partea sa majoritatea și să îi convingă pe parlamentari să vină să voteze. În cazul moțiunii de cenzură, cei din Opoziție trebuie să asigure voturile, parlamentarii care susțin Puterea putând sta în bănci sau absenta.

Calculele arată că voturile minorităților naționale sunt împărțite 10 – 7 în favoarea PSD. Problema este că nimeni nu poate spune cu siguranță câți votează în cazul restructurării și câți în cazul moțiunii de cenzură. Lucrurile sunt împărțite și în grupul ALDE din Camera Deputaților. Există deputați care au declarat public că nu vor accept linia impusă de Călin Popescu Tăriceanu de a vota moțiunea de cenzură, ci vor vota pentru guvernul Dăncilă. Lor li se adaugă și cei excluși vineri din ALDE. Nici în grupul PMP lucrurile nu sunt certe, existând negocieri la bucată cu cei din PSD.

În Senat, situația este și mai neclară. La ultimul vot pentru Teodor Meleșcanu, patru senatori din ALDE și doi de la PMP au votat alături de PSD. Grupul neafiliaților conține acum 21 de nume, dar nu toți sunt împotriva puterii. Daniel Zamfir a spus că nu poate vota împotriva Guvernului sau la o moțiune de cenzură. Teodor Meleșcanu a recunoscut public că încearcă să își convingă foștii colegi din ALDE să i se alăture și să susțină Guvernul.

În aceste condiții, PNL poate să fie sigur pe voturile sale, pe cele ale USR și cele ale UDMR. PNL are 69 de membri în Cameră și 25 în Senat, USR deține 40 de voturi, iar UDMR are un total de 30 de aleși.  În cazul celor de la ProRomânia există suspiciuni că pot exista absenți în cazul unei moțiuni de cenzură, mai ales că mulți provin din PSD. Partidul condus de Victor Ponta are 26 de deputați și 2 senatori. PNL se mai poate baza pe voturile celor doi deputați neafiliați, dar și pe voturi din ALDE și PMP. Ultimele două partide au în Camera Deputaților 29 de voturi, dar nu se poate spune cu certitudine că toate sunt împotriva Guvernului PSD.

Ludovic Orban a anunțat că va negocia în această săptămână cu parlamentarii ALDE și cu cei din ProRomânia pentru a vedea care este numărul sigur pe care se poate baza în cazul unei moțiuni de cenzură. Liderul PNL a subliniat că dorește să strângă 233 de semnături pe moțiunea de cenzură și că, în prezent, 241 de parlamentari ar trebui să fie de partea Opoziției. Asta însă la nivel declarativ, deoarece mulți negociază susținerea guvernului Dăncilă.

Viorica Dăncilă a abandonat momentan planul venirii în Parlament cu un Guvern restructurat cu 19 ministere. Surse din PSD spun că se așteaptă decizia Curții Constituționale din 18 septembrie în ceea ce privește soarta miniștrilor interimari. PSD vrea să îl oblige pe președintele Klaus Iohannis să semneze pentru miniștrii interimari, iar cu restructurarea să se vină în Parlament după această dată.

Cei din Putere și Opoziție se feresc să facă primul pas, deoarece cel care va muta va trebui să aducă 233 de voturi. Dacă Opoziția depune o moțiune de cenzură și ea pică în Parlament, nu mai are dreptul să depună alta până în 2020. În cazul Guvernului, dacă restructurare pică în Parlament, acesta nu este considerat demis, ci își continuă activitatea. Viorica Dăncilă este obligată însă să vină în 45 de zile de la plecarea ALDE de la guvernare în Parlament pentru a obține un nou vot de încredere, deoarece s-a schimbat configurația politică a Executivului.

Foto: Inquam photos/ George Călin

Articolul 50 de voturi blochează Parlamentul, cine riscă primul? Dăncilă se teme de restructurare, Orban amenință cu moțiunea de cenzură apare prima dată în Main News.

Source: New feed